Raseborgs sjukhus erbjuder omfattande tjänster
Nyckelord:Raseborgs sjukhus nya profil trädde i kraft i år. I januari fick sjukhuset också en ny chefsläkare. Fredrik Forsström betonar sjukhusets mångsidiga tjänsteutbud.
I fjol ändrades jourformen vid Raseborgs sjukhus, då föll bland annat operationer som görs i anestesi bort. Sjukhusets nya chefsläkare Fredrik Forsström påminner ändå om att sjukhuset fortfarande erbjuder flera tjänster till lokalbefolkningen.
"Vi gör fortfarande ingrepp i lokalbedövning, gastrokirurgiska och handkirurgiska ingrepp och en del urologiska ingrepp, såsom vasektomier", berättar Forsström.
Utöver det här kan man gå på endoskopiundersökning, träffa en kardiolog eller bli röntgad i Raseborg. Magnetundersökningar sköts regelbundet med HUS långtradare.
"Och vi har ett laboratorium med fullständig betjäning. Också patienter som får vård på andra håll i HUS kan besöka vårt laboratorium och röntga sig hos oss."
I Raseborg finns totalt fjorton elektiva polikliniker, bland annat en lungpoliklinik, en barnpoliklinik och en internmedicinsk poliklinik. Alla polikliniker har inte verksamhet alla dagar, men minst varje vecka.
På sjukhuset finns också tio dialysplatser, reumatologen kommer en gång i veckan och plastikkirurgen finns på plats en vecka varje månad. Raseborgs specialmedicinpoliklinik och hemsjukhus täcker den palliativa vården, onkologin samt dagsjukhusverksamheten.
"Vi ger också cytostatikabehandlingar och onkologen är en dag i veckan här", säger Forsström.
Närtjänster som behövs ofta
På Raseborgs sjukhus vårdavdelning vårdas främst patienter på allmänläkarnivå.
"Tyngdpunkten är i postoperativ rehabilitering och rehabilitering efter annan sjukhusvård – om till exempel operationen gjorts vid ett annat HUS-sjukhus. På vårdavdelningen sköter vi också infektioner och erbjuder palliativ vård."
Ingreppsenheten erbjuder ingrepp också för personer bosatta annanstans inom HUS område, men kort sagt fokuserar sjukhuset på närtjänster – alltså tjänster som behövs ofta.
"Vår uppgift är att erbjuda så många av dessa tjänster som möjligt så att invånarna inte behöver resa långt. Många saker kan vi ta hand om här i Raseborg", påminner Forsström.
Ett viktigt sjukhus för lokalbefolkningen
Fastän Raseborgs sjukhus tjänsteutbud fortfarande är bra erkänner Forsström att fjolårets ändringar varit tuffa ur sjukhusets perspektiv. Nu har stämningen bland personalen blivit bättre.
"Många var rädda för att det inte skulle finnas något kvar efter förändringen, men nu har vi märkt att det fortfarande finns mycket som vi vill jobba för. Vi kan betjäna områdets befolkning på ett mångsidigt sätt."
Enligt Forsström sker verksamheten i sjukhuset smidigt på bägge inhemska språken och vid behov kan man flexa över enhetsgränserna. Nu är han fundersam kring effekterna av sote-reformen. Han hoppas ändå att specialistvården och primärvården skulle integreras ännu bättre som en följd av reformen.
"Vården kunde komma närmare och vi kunde ha fler vårdavdelningar. Till exempel hälsocentralernas vårdavdelningar kunde inhysas i sjukhuset. Via det skulle vi få ett närmare samarbete och skapa en större vårdhelhet."
Raseborgs sjukhus i siffror
- Primärvårdsjour 24/7.
- En vårdavdelning för specialistvård med 25 platser.
- 14 elektiva polikliniker och utöver det bland annat en dialysenhet, röntgen och laboratorium.
- I sjukhuset jobbar ungefär 150 sjukskötare och 20–22 läkare per dag. Totalt jobbar cirka 340 HUS-anställda i Raseborg.
- Sjukhusets årliga omsättning är ungefär 24 miljoner euro av HUS 2,9 miljarder euro.
Text: Michaela von Kügelgen
Foto: Heli Kurimo
Husari 2/2021