Konstprogrammet för Eksjukhuset: Mänsklighet och upplevelser i en sjukhusomgivning
Nyckelord:Konstprogrammet för Eksjukhuset, ett sjukhus som koncentrerar sig på ögonsjukdomar, är uppbyggt kring tre teman: staden, havet och naturen. Det första verket i sjukhuset som öppnas 2025 är Tuula Lehtinens Blur Circle, som man redan kan se på byggnadens fasad.
Då Helsingfors stad beviljade byggnadslov för Eksjukhuset, förutsatte staden att det ska finnas konstnärliga element på sjukhusets fasad. Konstkurator Veikko Halmetoja berättar att projektet varit extraordinärt.
”Sjukhusests fasad inverkar så märkbart på stadsbilden. Ofta kan människan själv välja om hen upplever verket eller inte, men Eksjukhuset är en del av vardagen för alla som rör sig på området.”
Tuula Lehtinen, känd för sina mosaikverk, vann konsttävlingen för fasaden. Hennes verk i röda, blå och gröna nyanser, det vill säga fasader som avbildar staden, havet och naturen kan redan ses längs Paciusgatan. Fasaderna som är konstnärens stil trogna består av mosaikmönster och leker med gestaltningen.
”Tankevärlden som anknyter till seendet ligger också bakom det här verket – hur mosaikerna som består av mindre och större pixlar tar form bredvid varandra. Verket framträder också på olika sätt iakttaget från olika långa avstånd”, säger Lehtinen.
Konstverken för fasaderna tillkom i samarbete med konstnärens son Ossi Lehtinen. I sina mosaikverk behandlar Lehtinen en skiss baserad på ett riktigt fotografi i ett dataprogram som Ossi Lehtinen har utvecklat. I programmet vaknar mosaikmönstret till liv. Trots att Eksjukhusets fasad i stället för mosaik består av en industriell fasadplatta, kombinerar processen på ett skapande sätt den digitala världen med traditionell handarbetsteknik.
Ögonsjukhusests tema i konsten
De kommande patienternas olika synbegränsningar och utmaningar när det gäller seendet har fungerat som utgångspunkt för Eksjukhusets konst. Bland annat känselsinnet har getts en stark roll. Bronsskulpturerna med djurmotiv, som ska placeras på barnavdelningen, ger upplevelser också åt yngre personer som erfar konst, fast patienten inte skulle ha fullständig syn.
Som krav har ställts att konsten inte stör eller bländar och att konstverken man får röra vid är lätta att rengöra.
Vid sidan om verken som beställts till sjukhuset, väljer Halmetoja ut enskilda verk som går att hänga upp ur HUS konstutskotts konsturval enligt personalens önskningar. Också från det nuvarande Ögon-öronsjukhuset flyttas verk som är personalen kära till Eksjukhuset, som till exempel glasmålningen i bly som i tiderna donerats av makarna till ögonläkarna.
Konsten skapar mänsklighet i sjukhusomgivningen
HUS får ibland kritik för användningen av offentliga medel på konst. Vilket värde har konsten i byggnadsprojekt och vården av patienten?
Enligt Halmetoja är konstens värde alltid högre än dess pris – värdet uppstår enligt sättet på vilket det tillför upplevelser, erfarenheter, minnen och minnesbilder till patienternas vardag. För Eksjukhusets del är priset på konstanskaffningarna cirka 335 000 euro, det vill säga 0,20 procent av kostnadskalkylen för hela projektet på 170 miljoner.
”Konst behövs i alla sjukhus och det finns ingen orsak att tänka att de som drabbats av ögonsjukdomar skulle vara i en sämre position som personer som erfar konst. Personer som är tvungna att använda sjukhustjänster och kommer in i deras krets förtjänar en trivsam omgivning”, betonar Halmetoja.
För en konstnär är skapandet av offentligt konst ett sätt att verkställa stora idéer, skapa något varaktigt samt konst som är tillgänglig för alla. Med hjälp av den kan man också mjuka upp stadsbilden eller lösa utmaningar som har att göra med omgivningen.
”Utställningarna är tillfälliga och oftast i lokaler där många inte ser dem. Offentlig konst är demokratisk och tjänar samhället också i större utsträckning”, säger Lehtinen för sin del.