Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 29.8.2024 12.33

Europeiskt samarbetsprojekt utvecklar redskap för individanpassad medicin för förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar

Nyckelord:
  • Neurokeskuksen tutkimus
  • Neurocentrum
  • medicinsk forskning

HUS medverkar i projektet NextGen som fått EU-finansiering. Projektet främjar forskning om och individanpassad behandling av hjärt- och kärlsjukdomar.

Lääkäri Petra Ijäs

"Genetisk information är mera lättillgänglig än någonsin tidigare då kostnaderna för laboratorieanalyser minskar och artificiell intelligens gör det möjligt att kombinera enorma datamängder”, säger HUS representant i projektet avdelningsöverläkare Petra Ijäs vid Neurocentrum. 

Hjärt- och kärlsjukdomar, i synnerhet hjärt- och hjärninfarkter är tillsammans den vanligaste dödsorsaken globalt och orsakar närmare 18 miljoner dödsfall varje år. I Europa orsakar hjärt- och kärlsjukdomar cirka vart tredje dödsfall. Kostnaderna för dessa sjukdomar är höga och enligt bedömningar kommer de att öka ytterligare.  Inom EU-området används 282 miljarder euro för behandling av dem varje år. Dessutom leder hjärt- och kärlsjukdomar ofta till nedsatt funktions- och arbetsförmåga och medför på så sätt en betydande börda både för individen själv och för samhället.

”Individanpassad medicin där förebyggande och behandling av sjukdomar skräddarsys enligt patientens unika arvsmassa och riskfaktorer erbjuder möjligheter att minska denna börda för hjärt- och kärlsjukdomar. Genetisk information är mera lättillgänglig än någonsin tidigare då kostnaderna för laboratorieanalyser minskar och artificiell intelligens gör det möjligt att kombinera enorma datamängder”, säger HUS representant i projektet avdelningsöverläkare Petra Ijäs vid Neurocentrum. 

Den stora datamängden, komplicerade dataskydds- och förvaltningskrav samt olika datamodeller- och standarder som används på olika håll i Europa försvårar dock utnyttjandet av data.

Inom projektet NextGen utvecklas verktyg för att kombinera olika typer av data på ett sätt som tryggar dataskyddet för individen så att det ändå är möjligt att använda uppgifterna inom forskningen. Metodernas effektivitet för att undanröja nuvarande hinder för dataintegrering visas genom pilotstudier i praktiken. 

HUS styrka ligger i utnyttjande av artificiell intelligens

HUS medverkar i projektet NextGen där man utvecklar forskningen inom och metoder för individanpassad medicin som utnyttjar artificiell intelligens och federerad maskininlärning. Målet är att individanpassa behandlingen av hjärt- och kärlsjukdomar, inklusive hjärninfarkt.

”HUS styrka är mångsidig kompetens inom forskning om cirkulationsstörningar i hjärnan samt andra hjärt- och kärlsjukdomar och inom utnyttjande av artificiell intelligens. Vi har som mål att bygga ett så kallat dataekosystem, Pathfinder, med vilket vi testar hur innovationerna fungerar i praktiken inom informationshanteringen, katalogiseringen, kalkyleringen och den avancerade dataintegrationen”, säger Ijäs.

På plattformen Pathfinder studeras riskfaktorer hos patienter med åderförkalkning att drabbas av hjärn- och hjärtinfarkt och målet är att hitta metoder för att individanpassa vården.  

Mer än 10 miljoner i finansiering

Projektet NextGen som inleddes i januari 2024 och pågår i fyra år har fått 7,6 miljoner euro från EU, 3,1 miljoner euro i understöd från schweiziska sekretariatet för utbildning, forskning och innovationer samt det offentliga samfundet UK Research and Innovation (UKRI) i Storbritannien. Bakom projektet finns ett omfattande konsortium med tjugoen medlemmar, bland annat universitetssjukhuset i Utrecht, Queen Mary University of London, Karolinska Institutet, Mydata Global och European Society of Cardiology (ESC).

 

Mer information:

Läs mer på projektet NextGens webbplats

 Petra Ijäs, Neurocentrum, petra.ijas@hus.fi

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.