Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikkamme on valtakunnallinen erityistason yksikkö, jossa tutkimme täysi-ikäisiä sukupuolidysforiasta (sukupuoliahdistus) kärsiviä potilaita ja koordinoidaan siihen liittyviä hoitoja.
Poliklinikan toimintaperiaatteet
Tutkimusta varten tarvitset lääkärin lähetteen. Erityistason tutkimuksesi käynnistyvät kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun lääkäri on hyväksynyt lähetteesi. Konsultatiivinen arvio toteutuu nopeammin.
Matalammalla kynnyksellä ilman lähetettä tarjoamme myös reaaliaikaista etäkonsultaatiota sukupuolidysforiatilanteessa. Hoitava lääkäri voi varata sinulle ajan Terveyskylä Pro-sivuston kautta konsultoivaan Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikan lääkäriin konsultaation aukioloaikoina, Linkki: Terveyskylän ammattilaisosioon
Sukupuoli-identiteetin ristiriitaa voi kokea ilman että se aiheuttaa lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon tarvetta. Sukupuoli-identiteetin tutkimusjakson perusteena on koettu hoidon tarve liittyen sukupuoliristiriidan aiheuttamaan kärsimykseen. Sukupuolidysforian hoitosuositus (STM Palko 2020) linjaa, että iästä riippumatta mahdollisuus sukupuolidysforian käsittelyyn ja psykososiaaliseen tukeen tulee ensivaiheessa järjestää kotipaikkakunnan terveydenhuollossa, jossa siihen tulee olla riittävää osaamista.
Moniammatillinen tutkimusjaksosi sisältää tyypillisesti sairaanhoitajan Elämänkaari-haastattelut ja tilannekartoituksen sekä psykiatrin ja psykologin tutkimukset. Lisäksi tutkimusjaksoosi kuuluu kyselylomakkeet liittyen terveydentilaasi, toimintakykyysi ja sukupuolidysforiaan. Tutkimusjaksoosi voi sisältyä myös läheistapaaminen. Poliklinikalla sinulla on mahdollisuus myös sosiaalityöntekijän, fysioterapeutin, toimintaterapeutin ja kuvataidepsykoterapeutin tapaamiseen. Tutkimusjaksosi kesto on yleensä vähintään vuoden.
Konsultatiivisen arvion tai tutkimusjakson perusteella sinut voidaan ohjata seksuaaliterapiaan, transsensitiiviseen lyhytterapiaan, neuropsykiatriseen seksuaaliterapiaan, psykofyysiseen fysioterapiaan tai psykoterapiaan.
Kokonaistilanteesi arvioon kuuluu alussa ja eri seurantavaiheissa toimintakykysi ja psyykkisen vointisi arvio ja sen huomioiminen hoitosuunnitelmassasi. Arviointiin voi kuulua laboratoriokoeseuranta ja verkostoyhteistyötä. Riittävä toimintakykysi on edellytys tutkimusjaksolla etenemiselle.
Arvioidessamme kanssasi identiteettikokemuksesi vakiintuneisuutta ja kehoasi pysyvästikin muokkaavien hoitojen ajankohtaisuutta, edellytämme sinulta kohtuullista arjen toimintakykyä, vakaata psyykkistä vointia (tai riittävää hoitotasapainoa), kykyä kommunikaatioon ja yhteistyöhön. Akuutti elämäntilannekriisi, psykiatrinen vakava sairaus tai päihdeongelma on saatettava tuen tai hoidon piiriin ennen tutkimusjaksolle hakeutumistasi.
Tutkimusjaksosi tavoitteena on selvittää, täyttyvätkö transsukupuolisuuden tai muun sukupuoli-identiteetin ristiriidan diagnostiset kriteerit. Tutkimusjaksosi päätteeksi pidämme hoitosuunnitelmatapaamisen, jossa käymme läpi tutkimusjaksosi johtopäätökset ja arvioimme toivomiesi kehonkorjaushoitojen oikea-aikaisuutta ja odotustesi realistisuutta. Tämän jälkeen teemme yhteistyössä sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman.
Mikäli päädymme yhteistyössä kanssasi aloittamaan sukupuolen korjaushoitoja, ohjaamme sinut asianmukaisten erikoisalojen yksiköihin niiden toteuttamista varten. Hoitovalikoimaan kuuluvat:
- feminisoivat ja maskulinisoivat hormonihoidot HUSin Lisääntymislääketieteen yksikössä
- äänenkäyttöön -ja muokkaamiseen liittyvät hoidot sekä kilpirustonhöyläys HUSin Foniatrian poliklinikalla
- kasvojen alueen karvojenpoisto (epilaatio) HUSin Plastiikkakirurgian yksikössä
- mahdollisuus saada maksusitoumus peruukkiin
- rintakehäkirurgia HUSin Plastiikkakirurgian yksikössä
- ulkoinen sukuelinkirurgia HUSin Plastiikkakirurgian yksikössä ja sisäinen sukuelinkirurgia HUSin Gynekologialla (lähete voidaan tehdä vuoden kuluttua diagnoosin asettamisesta seurantajakson toteuduttua).
Korjaushoitojen käynnistyttyä jatkat seurannassa Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikallamme noin vuoden ajan.
Ennen kirurgisia hoitoja edellytämme vakaata psyykkistä vointia ainakin vuoden ajalta, ja ajankohtaisen hoitamattoman päihdeongelman poissulkemista, tupakoimattomuutta ja BMI:n tulisi olla välillä 18-28. Kirurgi arvioi fyysisen terveydentilasi ennen leikkausjonoon asettamista.
Mielenterveystalosta löytyy työkaluja sukupuolidysforiaan ammattilaiselle ja potilaalle Omahoito-opas.
Saapumisohjeet
Kun tulet tutkimuksiin tai hoitoon meille, suosittelemme käyttämään mahdollisuuksien mukaan joukkoliikennettä.
Rubik-rakennus sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Länsi-Pasilassa lähellä Pasilan rautatieasemaa. Raitiotievaunupysäkit sijaitsevat lähellä sisäänkäyntiä.
Katso tarkemmat saapumisohjeet HSL:n reittioppaasta.
Pysäköinti
Rubik-rakennuksen pihalla on rajoitettu määrä maksullisia pysäköintipaikkoja.
Mielenterveystalo (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Löydät tietoa sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen Mielenterveystalon sivuilta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.
Potilaspalvelu Maisa (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Meillä voit asioida sähköisesti kirjautumalla Maisa-potilaspalveluun. Kun hoitosuhteesi alkaa, saat tarkemmat tiedot siitä, mitkä Maisan palvelut ovat käytössäsi. Näitä ovat muun muassa ajanvaraukset ja ennakkokyselyt.
Opas potilaalle
Opas potilaalle -sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ennen hoitoa, hoidossa ollessasi ja hoidon jälkeisenä aikana.