Siirry pääsisältöön

Suomen myrkyllisimmät sienet

Suomessa kasvaa noin 50 myrkyllistä sienilajia, joista viisi voi jo pienellä määrällä aiheuttaa henkeä uhkaavan myrkytyksen. Nämä ovat valkokärpässieni, kavalakärpäsieni, myrkkynääpikkä, suippumyrkkyseitikki ja korvasieni.

Soita aina Myrkytystietokeskukseen riskinarviota ja lisäohjeita varten. Säilytä sientä mahdollista myöhemmin tapahtuvaa tunnistamista varten.

Valkokärpässieni (Amanita virosa)

valkokärpässieni
Valkokärpässieni (Kuva: Suvi Pajarre-Sorsa)

Valkokärpässieni on tappavan myrkyllinen sieni, joka sisältää maksatoksisia amatoksiineja. Oireet alkavat yleensä 6-24 tunnin kuluttua syömisestä. Alkuoireita ovat voimakas vatsakipu, oksentelu ja vetinen ripuli. 

Valkokärpässieni on kokonaan valkoinen. Lakki on nuorena munamainen, vanhemmiten laakeneva ja 3-12 cm leveä. Jalka on valkoinen, 5-15 cm pitkä, renkaallinen ja tupellinen. Se kasvaa koko maassa mm. kuusikoissa, korvissa  ja lehdoissa elo-syyskuussa. Valkokärpässieni voidaan sekoittaa herkkusieniin ja viljelytuppisieneen.

Kavalakärpässieni  (Amanita phalloides)

Kavalakärpässieni
Kavalakärpässieni (Kuva: Jukka Vauras)

Kavalakärpässieni on tappavan myrkyllinen sieni, joka sisältää maksatoksisia amatoksiineja. Oireet alkavat yleensä 6-24 tunnin kuluttua syömisestä. Alkuoireita ovat voimakas vatsakipu, oksentelu ja vetinen ripuli. 

Kavalakärpässienen lakki on nuorena munamainen, vanhemmiten laakeneva  (5-15 cm leveä) ja väriltään sekoitus oliivinvihreää ja kellanharmaata (tai valkoinen). Jalka on valkoinen, 7-15 cm pitkä ja siinä on rengas ja tuppi. Kavalakärpässieni on Suomessa harvinainen Lounais-Suomessa (Ahvenanmaa, Turun saaristo, Uusimaa) kasvava laji. Se kasvaa lehdoissa ja hakamailla elo-syyskuussa. Kavalakärpässieni voidaan sekoittaa herkkusieniin ja vihreisiin haperoihin. 

Myrkkynääpikkä (Galerina marginata)

myrkkynääpikkä
Myrkkynääpikkä (Kuva: Tea von Bonsdorff)

Myrkkynääpikkä sisältää maksatoksisia amatoksiineja, kuten valko- ja kavalakärpässienet.

Lakki on kosteana tummanruskea, kuivana vaalean kullanruskea ja leveydeltään 1-5cm. Lakin keskellä on kohouma. Jalka on 2-7 cm pitkä, ruskea, ohut ja tyvestä tummempi. Jalan yläosassa on heikko kalvomainen rengas ja sen alapuolella jalka on valkohahtuvainen. Sieni on yleinen koko Suomessa. Se kasvaa tyypillisesti lahoavalla havupuulla mm. metsissä ja hakkuualueilla tai karikkeella puutarhoissa ja pururadoilla syys-marraskuussa. Myrkkynääpikkä voidaan sekoittaa  koivunkantosieneen.

Suippumyrkkyseitikki (Corinarius rubellus)

Suippumyrkkyseitikki
Suippumyrkkyseitikki (Kuva: Terhi Lampinen)

Suippumyrkkyseitikki on tappavan myrkyllinen sieni, joka sisältää munuaistoksista orellaniinia. Suippumyrkkyseitikin aiheuttamien oireiden alkamisaika vaihtelee (12 tuntia - 14 vrk), tyypillisimmin oireet (mm. oksentelu ja vatsakipu) alkavat 3 vuorokauden kuluttua. 

Suippumyrkkyseitikin lakki on puna-tai kanelinruskea, leveydeltään 3–10 cm ja sen keskellä on kohouma. Jalka on 0,5-1,5cm paksu ja 5-13 cm pitkä. Suippumyrkkyseitikki kasvaa yleisenä koko maassa tuoreissa kuusikoissa, korpimetsissä, soiden laitamilla, usein rahkasammalikossa elo-syyskuussa. Suippumyrkkyseitikki voidaan sekoittaa muihin seitikkeihin ja kangasrouskuun.

Korvasieni (Gyromitra esculenta)

Korvasieni
Korvasieni (Kuva: Reino Pajarre)

 Korvasieni on raakana tai riittämättömästi käsiteltynä myrkyllinen sieni, jonka sisältämä gyromitriini voi pahimmillaan aiheuttaa maksavaurion. Oireet alkavat yleensä 4-12 tunnin kuluttua syömisestä. Alkuoireita ovat mm. oksentelu, ripuli, vatsakipu ja huimaus. 

Korvasienen lakki on ruskea 3-12 cm leveä ja aivomaisesti poimuinen, ontto ja muistuttaa tippaleipää. Jalka on vaaleanharmaa ja 2-5 cm pitkä. Sieni kasvaa yleisenä koko Suomessa mm. hiekkapohjaisissa havumetsissä ja hakkuuaukeilla. Satokausi on huhtikuusta kesäkuulle. Korvasieni voidaan sekoittaa huhtasieneen ja piispanhiippaan.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.