Siirry pääsisältöön

Epäiletkö m-rokkotartuntaa – toimi näin

Jos epäilet saaneesi m-rokkotartunnan, ole yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse ennen näytteenottoon ja hoitoon hakeutumista.

M-rokko (ent. apinarokko) on apinarokkoviruksen (MPXV) aiheuttama infektiotauti. Sen ensioireita voivat olla kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, selkäkipu, lihaskivut ja väsymys. Tartunnan saaneelle voi kehittyä punoittavaa näppyläistä tai rakkulamaista ihomuutosta erityisesti kasvoille ja raajoihin sekä sukuelinten alueelle.

M-rokon oireet

M-rokon (mpox, apinarokko) itämisaika on noin 6–13 vuorokautta, mutta se voi vaihdella 5 ja 21 vuorokauden välillä. 

Ensioireita voivat olla

  • kuume
  • päänsärky
  • turvonneet imusolmukkeet
  • selkäkipu
  • lihaskivut ja
  • väsymys.

Iho-oireita alkaa esiintyä yleensä 1–3 päivää kuumeen alkamisen jälkeen. Erityisesti kasvoihin sekä käsien ja jalkojen alueelle ilmestyy yleistynyttä tai paikallista punoittavaa tai rakkulamaista ihottumaa. Ihomuutokset ovat yleensä kooltaan vaihtelevan kokoisia.

Taudin edetessä rakkulat kasvavat ja muuttuvat märkiviksi, minkä jälkeen ne kuivuvat. Rakkuloita voi muodostua myös suun limakalvoille ja genitaalialueille. 

Oireet kestävät tyypillisesti 2–4 viikkoa. Yleensä m-rokko paranee itsestään.

M-rokko voi aiheuttaa myös vakavan taudin erityisesti niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt. Afrikan m-rokkoepidemioissa vakavampia tautimuotoja on todettu erityisesti lapsilla ja raskaana olevilla.


Riski tartunnalle voi olla suurempi, jos 

  • sinulla on edeltävän kolmen viikon aikana ollut kontakti apinarokkoa sairastavaan ihmiseen tai 
  • olet matkustanut alueella, jolla apinarokkoa esiintyy tai 
  • sinulla on ollut lukuisia seksikumppaneita.

Jos epäilet itselläsi m-rokkotartuntaa

  • Jos epäilet m-rokkotartuntaa, ole aina ennen näytteenottoon ja hoitoon hakeutumista yhteydessä puhelimitse virka-aikana omalle terveysasemallesi Helsingissä tai hyvinvointialueella tai ympäri vuorokauden Päivystysapuun numeroon 116 117.
  • HUSin alueella voit olla myös yhteydessä sukupuolitautien poliklinikalle.
  • Puhelimessa sinulle annetaan ohjeet terveydenhuollon toimipisteeseen tulosta. Sinun tulee käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta tai FFP-hengityksensuojainta. Peitä rakkulaiset ja poikkeavat ihomuutokset pitkähihaisilla vaatteilla. 
  • Vältä läheisiä kontakteja.

M-rokkonäytteiden tutkiminen

M-rokkonäyte otetaan rikotun rakkulan pohjalta tai ihomuutoksesta. Näytteet tutkitaan laboratoriossamme. Tutkimme näytteitä arkipäivisin. Yksittäisen näytteen analysointi kestää yhden päivän.

HUSin laboratoriolla on valmius tutkia m-rokkonäytteitä myös muualta Suomesta. M-rokkotilanteen kehittymistä seurataan HUSin laboratorioissa aktiivisesti. 

M-rokkorokotteet

M-rokkoa vastaan on olemassa rokote. Suomessa rokote annetaan m-rokolle altistuneille ja riskiryhmiin kuuluville. Helsingin kaupunki ja Uudenmaan hyvinvointialueet vastaavat mahdollisista m-rokkorokotuksista.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.