Sädehoito
Asiasanat:Vastaamme sädehoidon palveluista Uudenmaan alueella. Olemme Suomen suurin sädehoitopalveluita antava yksikkö ja sädehoitomenetelmämme ovat Suomen monipuolisimmat.
Hoitotoimenpiteenä kivuton sädehoito pyrkii syöpäsolujen tuhoamiseen ja kasvainten koon pienentämiseen ionisoivan säteilyn avulla. Kohdistamme sädehoidon suoraan kasvaimeen ja/tai etäpesäkkeisiin, ja annamme sitä yleensä pieninä annoksina useana päivänä.
Sädehoito on erittäin hyvin siedetty syövän hoitomuoto. Se voidaan toteuttaa joko ulkoisena sädehoitona, joka on tavallisin sädehoidon muoto tai sisäisenä ns. tyköhoitona, jossa säteilylähde viedään tavalla tai toisella kehon sisään.
Joitakin syöpätauteja hoidamme pelkällä sädehoidolla. Usein yhdistämme sädehoidon kuitenkin esimerkiksi leikkaus- ja/tai solunsalpaajahoitoon, jolloin voimme yhä useammin päätyä elintä säästävään leikkaukseen. Esimerkiksi rintasyövässä sädehoito mahdollistaa rinnan vain osittaisen poiston. Samanaikaisesti annettu säde- ja solunsalpaajahoito vahvistavat toistensa tehoa. Voimme myös pienentää kasvainta sädehoidolla ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen annetulla sädehoidolla pyrimme estämään elimistöön mahdollisesti jääneiden syöpäsolujen kasvamisen.
Voimme käyttää sädehoitoa myös levinneen syövän aiheuttamien oireiden lievityksessä, antamalla sädehoitoa etäpesäkkeisiin. Erityisesti luustopesäkkeiden aiheuttamiin oireisiin sädehoito auttaa usein.
Vaikka säteily voidaan nykyään kohdentaa hyvin suoraan kasvaimeen tai kohtaan, josta kasvain on leikattu pois, säteily vaikuttaa myös terveisiin soluihin. Näin ollen sivuvaikutuksia voi ilmetä sädehoidettavan alueen viereisistä kudoksista.
Annamme
- kohteenmukaista kuvantamisohjattua ulkoista sädehoitoa eri menetelmin (intensiteettimuokkaus, staattiset kentät, kaarihoidot "Rapid arc/VMAT")
- hengitystahdistettua (RGSC) ja radiotaajuuspaikannuksella kohdennettua ulkoista sädehoitoa (Calypso / RayPilot)
- stereotaktista sädehoitoa pään ja vartalon alueella (SRS/SBRT), korkea-annosnopeustekniikan FFF:n käyttömahdollisuus
- koko kehon ja koko ihon sädehoitoja
- kudoksen- ja ontelonsisäistä sädehoitoa korkea-annosnopeustekniikalla (mm. gynekologiset kohteet, eturauhanen, maksapesäkkeet)
- silmän sisäistä sädehoitoa matala-annosnopeustekniikalla yhteistyönä Silmäklinikan kanssa
- sisäistä sädehoitoa radioaktiivisilla isotoopeilla leimatuilla lääkkeillä Radiolääkeyksikössä
Sädehoidon tehoa voimme parantaa joissakin syöpäsairauksissa antamalla samanaikaisesti solunsalpaaja- tai täsmälääkehoitoa. Hoidon sivuvaikutukset riippuvat hoitokohteesta ja minimoimme ne yksilöllisesti suunnitellulla hoidolla.
Suunnittelemme sädehoidon yksilöllisesti.
Potilaan sädehoidon suunnittelu sisältää tavanomaisesti:
- lääkärin vastaanoton
- yksilöllisen tukimuotin teon (riippuen hoitokohteesta)
- tietokonetomografia- tai magneettikuvauksen, mahdollisesti myös muita suunnittelukuvauksia kohdealueen määrittämiseksi ja hoidon suuntaamiseksi
- sädehoidon annossuunnittelun
Ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen aloitamme sädehoidot yleensä 1–2 viikon kuluessa. Sädehoito ei näy eikä tunnu, eikä siitä ole haittaa läheisillesi.
Opastusvideot sädehoitoon
Tutkimus Syöpäkeskuksessa
Syövän hoitopolut
Hoitopolut tarjoavat tietoa eri syövistä, sairauteen liittyvistä diagnostisista tutkimuksista ja hoidon eri vaiheista HUSissa.
Syöpätalo (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Lisätietoa syövästä löydät Terveyskylän Syöpätalosta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.
Syövän hoidon digihoitopolut (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Voimme tarjota hoitosi tueksi erilaisia digihoitopolkuja. Jos sinulle on jo avattu digihoitopolku, löydät sen Terveyskylän Omapolulta.
Ajankohtaista
Toimipisteet
Radiolääkeyksikkö, Syöpäkeskus
Syöpäkeskuksen radiolääkeyksikössä annamme kehonsisäistä täsmäsädehoitoa.
Päijät-Hämeen sädehoitoyksikkö, Päijät-Hämeen keskussairaala Lahti
Päijät-Hämeen sädehoitoyksikkömme sijaitsee Lahdessa.
Sädehoito-osasto, Syöpäkeskus
Syöpäkeskuksen sädehoito-osastomme vastaa kaikesta Uudenmaan alueella annettavasta ulkoisesta sädehoidosta.