Raskaudenkeskeytykset
Asiasanat:Jos haluat keskeyttää raskautesi, voit olla suoraan yhteydessä alueesi naistentautien poliklinikkaan. Vantaan ja Keravan alueen potilaita pyydetään olemaan yhteydessä ehkäisyneuvolaan.
Jos raskautesi on kestänyt alle 12 viikkoa, aborttiin riittää, että pyydät raskaudenkeskeytystä. Jos raskautesi on kestänyt yli 12 viikkoa, tarvitaan lupa raskauden keskeyttämiseen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta (Valvira). Tarvittavat asiakirjat täytetään terveysasemalla, yksityislääkärin vastaanotolla tai naistentautien poliklinikalla. Kun lupa on saatu, voidaan raskaudenkeskeytys aloittaa.
Voit olla suoraan yhteydessä alueesi naistentautien poliklinikkaan. Yhteystiedot löydät sivun alalaidasta. Jos olet vielä epävarma päätöksestäsi ja kaipaat pohdintaa ja tukea, voit olla yhteydessä omaan terveysasemaasi.
Vantaan ja Keravan alueen potilaita pyydetään olemaan yhteydessä ehkäisyneuvolaan (vakehyva.fi).
Miten raskaudenkeskeytys tapahtuu?
Kun olet yhteydessä keskeytyksiä hoitavaan yksikköön, arvioidaan puhelimessa raskauden kesto, saat tietoa keskeytyksestä ja kanssasi keskustellaan ehkäisymenetelmistä. Vastaanotolla käydään asiat vielä tarkemmin läpi, varmistetaan raskauden kesto ultraäänellä ja päätetään keskeytysmenetelmä sekä ehkäisy.
Voimme keskeyttää raskauden joko lääkkeellisesti tai kaavinnalla, jos raskaus on kestänyt alle 12 viikkoa. Myöhemmissä keskeytyksissä käytämme pääsääntöisesti lääkkeellistä menetelmää. Nykyisin 98 % raskaudenkeskeytyksistä hoidetaan lääkkeellisesti. Jos päädymme keskeyttämään raskautesi imukaavinnalla, teemme kaavinnan leikkaussalissa tai päiväkirurgian yksikössä nukutuksessa.
Jos keskeytysmenetelmäksi valitaan lääkkeellinen keskeytys, saat lääkkeet mukaasi vastaanotolta, jos raskaudenkeskeytys voidaan lääketieteellisin perustein tehdä kotona. Jos raskaudenkesto on alle 10 viikkoa ja olet terve, keskeytyksen teko kotona onnistuu pääsääntöisesti.
Jos menetelmäksi valitaan kaavinta, vastaanotolla sovitaan toimenpiteen ajankohta sekä mahdollinen osastohoidon tarve. Keskeytyksen onnistuminen varmistetaan raskaustestillä. Saat tarkemmat ohjeet sitä varten sinua hoitavasta yksiköstä.
Raskaudenkeskeytyksen jälkeen keskustelutukea voi saada esimerkiksi sairaalapastorilta tai avoterveydenhuollosta.
Raskaudenkeskeytyksiä hoitavien yksiköiden yhteystiedot:
Naistentautien poliklinikka, Naistenklinikka
p. 09 471 65300
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.
Naistentautien poliklinikka, Lohjan sairaala
p. 019 380 1417
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.
Naistentautien poliklinikka, Hyvinkään sairaala
p. 019 4587 2341
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.
Naistentautien poliklinikka, Porvoon sairaala
p. 019 548 3105
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.
Naistenpoliklinikka, Raaseporin sairaala
p. 019 224 2830
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.
Vantaa / Kerava
Vantaan ja Keravan alueen potilaita pyydetään olemaan yhteydessä ehkäisyneuvolaan (vakehyva.fi), jossa jatkossa hoidetaan myös raskaudenkeskeytyksiä.
Naistalo (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Löydät lisätietoa abortista Terveyskylän Naistalosta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.
Toimipisteet
Naistentautien poliklinikka, Porvoon sairaala
Porvoon sairaalan naistenklinikan naistentautien poliklinikalla hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia kuten vuotohäiriöitä, gynekologisia kiputiloja…
Naistentautien poliklinikka, Lohjan sairaala
Lohjan sairaalan naistentautien poliklinikalla teemme gynekologisia tutkimuksia muun muassa hysteroskopioita, kolposkopiatutkimuksia sekä urogynekologisia…
Naistentautien poliklinikka, Hyvinkään sairaala
Hyvinkään sairaalan naistentautien poliklinikalla teemme kohduntähystyksiä, virtsankarkailuleikkauksia, kohdun limakalvon lämpöpallohoitoja sekä…
Naistenpoliklinikka, Raaseporin sairaala
Raaseporin sairaalan naistentautien poliklinikalla teemme gynekologisia tutkimuksia, muun muassa hysteroskopioita, kolposkopiatutkimuksia sekä…