Vähemmän lääkitystä ja vastaanottoja – tyytyväisemmät potilaat
Asiasanat:Potilastyytyväisyys parani, kun sydämen rytmiä seuraavien rytmivalvureiden asennus siirtyi lääkäreiltä hoitajille.
Sairaanhoitaja Eveliina Vesinen Meilahden sydänasemalta ja sairaanhoitaja Eeva Torvinen sydän- ja keuhkokeskuksen poliklinikalta ovat ainoat rytmivalvureita asentavat hoitajat HUSissa. Muissa suomalaisissa sairaaloissa vastaavia hoitajia on noin kymmenen, mutta maailmalta kollegoita löytyy enemmän.
”Tämä tuo vaihtelua työhön ja kasvattaa omaa ammattitaitoa. Teemme noin 50 asennusta vuodessa ja määrä kasvaa koko ajan”, Vesinen sanoo.
Vesinen on asentanut rytmivalvureita reilun vuoden ajan ja Torvinen syksystä 2020. Jotta hoitajien tekemät rytmivalvurien asennukset päästiin aloittamaan, tarvittiin tilat sitä varten. Asennukset tehtiin aiemmin Meilahdessa samassa salissa kuin sydämentahdistimien asennukset, mutta rytmivalvureille riittää kuitenkin pelkkä puhdas toimenpidehuone. Kun sopiva tila löytyi vuoden 2019 lopulla, Vesinen alkoi harjoitella asennusta yhdessä lääkärin kanssa. Samalla asennusten siirtäminen hoitajille toimenpidehuoneisiin vapautti salista aikoja sydämentahdistimien asennukseen.
Lääkityksen tarve on poistunut
Rytmivalvurien asennuksen siirtyminen hoitajille on vapauttanut kardiologien työaikaa ja tuo kustannussäästöjä. Myös potilaat ovat Meilahden omien kokemuksien sekä kansainvälisten tutkimusten mukaan tyytyväisempiä. Infektioiden määrä on vähäisempi ja potilaan kohtaaminen sujuu hoitajilta rauhallisemmin.
”Aiemmin potilaille annettiin rauhoittavia lääkkeitä ja antibiootteja ennen toimenpidettä, mutta nyt niitä ei tarvita. Hoitajan rauhoittelu riittää. Meillä on enemmän aikaa, ja kun on itse rauhallinen ja tietää mitä tekee, se luo turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin”, Vesinen ja Torvinen kertovat.
Potilas saa nyt yhdellä kertaa kokonaisvaltaisen ohjauksen, mikä säästää myös potilaan aikaa. Aiemmin potilas oli sairaalassa 3-4 tuntia, nyt korkeintaan 50 minuuttia, kun hoitaja tekee asennuksen ja antaa ohjeistuksen sekä etäseurantalaitteen.
Uusi teknologia vähentää vastaanottokäyntejä
Itse rytmivalvurin asennus on helppoa asettimen avulla, mutta puuduttaminen jännitti alkuun sekä Vesistä että Torvista. Sairaanhoitajat kun eivät yleensä puuduta.
”Oikean puudutuskohdan löytäminen ja puudutemäärän antaminen vaati harjoittelua”, Torvinen kertoo.
Joulukuussa Torvinen asensi ensimmäisen aivan uudenlaisen rytmivalvurin ensimmäisenä Pohjoismaissa. Rytmivalvuri on täysin etäohjelmoitava, jolloin potilaan ei tarvitse tulla sairaalaan pelkkää ohjelmointia varten. Tämä tekee laitteesta entistä helppokäyttöisemmän ja vähentää vastaanottokäyntejä.
Laitteen algoritmit ovat myös tarkemmat, mikä nopeuttaa diagnoosia. Kun aiempien rytmivalvureiden käyttöikä on ollut kolme vuotta, uusimman teknologian rytmivalvuria voi käyttää viisi vuotta.
Mikä rytmivalvuri?
- Rytmivalvuri on pieni, kapselimainen, ihon alle asennettava laite, joka seuraa ja tallentaa sydämen EKG-käyrää rintakehältä.
- Kun rytmivalvuri havaitsee sydämessä normaalista poikkeavia tapahtumia, se aloittaa tallennuksen ja siirtää tallenteen etäseurantalaitteen avulla hoitohenkilöstölle, joka voi tehdä hoitopäätöksen.
- Rytmivalvureita käytetään kardiologian potilaille sydänperäisen tajunnanmenetyksen tutkimiseen sekä neurologialla aivoverenkiertohäiriöissä oireettoman eteisvärinän etsimiseen.
Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Katriina Huotari
Husari 1/2021