Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 22.3.2022 09.58

Uusi työhyvinvointiohjelma luotsaa läpi muutosten

Asiasanat:
  • Husari
  • esihenkilötyö
  • hyvinvointi

Hyvinvoiva työntekijä, hyvin toimiva työyhteisö ja turvallinen ympäristö ovat HUSin uuden työhyvinvointiohjelman kulmakivet.

Hyvinkään sairaanhoitoalueen johtaja Raija Kontio.

Raija Kontion mielestä uusi työhyvinvointiohjelma “Terveenä töihin, terveenä kotiin” on toimiva yhteinen työväline työhyvinvoinnin edistämiseen. 

Jokaisen huslaisen tulisi omalta osaltaan edistää yhteistä terveyttä ja työkykyä, työyhteisön toimivuutta sekä työympäristön turvallisuutta. Uusi työhyvinvointiohjelma vuosille 2022–2025 tarjoaa tiiviin paketin työkaluja arjen työhön. Hyvinkään sairaanhoitoalueen johtaja Raija Kontio on uuteen ohjelmaan tyytyväinen. 

”Työhyvinvointiohjelma toimii meille kaikille yhteisenä työvälineenä ja oppaana työhyvinvoinnin edistämiseen. Uusi ohjelma on tiivis ja selkeä paketti, jossa on osattu kiteyttää olennainen: hyvinvoiva työntekijä, hyvin toimiva työyhteisö ja turvallinen työympäristö”, toteaa Kontio. 

Jokainen voi vaikuttaa työhyvinvointiin 

HUSin päämääränä on olla paras yhteisö oppia, tutkia ja tehdä merkityksellistä työtä. Hyvä hoito syntyy hyvinvoivan ja ammattitaitoisen henkilöstön myötä. Työhyvinvointiohjelman avulla lisätään ymmärrystä työhyvinvoinnista, työyhteisöjen toimivuuteen vaikuttavista tekijöistä sekä kannustetaan jokaista työhyvinvoinnin kehittämiseen. 

Kontio kehuukin, kuinka ohjelma nostaa esiin työssä jaksamisen, motivaation ja hyvän johtamisen tärkeyttä. 

”Minua puhuttelee erityisesti se, miten avoimeen vuorovaikutukseen kannustamalla lisätään työn iloa. Ohjelmassa on myös hienosti kiteytetty kokonaisvaltainen näkemys työhyvinvoinnista ja korostetaan jokaisen omaa vastuuta työhyvinvoinnista ja kannustavasta ilmapiiristä”, Kontio kertoo. 

Mitattavia muutoksia pitkäjänteisesti 

Turvallisen työpaikan edellytysten luominen on työnantajan vastuulla. Koko henkilöstön ylintä johtoa myöten tulisi olla sitoutunut turvallisiin työ- ja toimintatapoihin, ja turvallisuuden pitäisi näkyä arjen työssä sekä toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä. Tavoitteet, aikataulut, käytössä olevat mittarit ja tarvittavat toimenpiteet vastuutahoineen kirjataan työhyvinvoinnin ja työsuojelun toimintasuunnitelmaan.

Työhyvinvointiohjelman sisältämiä asioita on Kontion mukaan viety hyvin käytäntöön käymällä asioita läpi yhdessä henkilöstön kanssa niin sairaalan kuin työyksiköidenkin kokouksissa. Työntekijöitä, työyhteisöä ja työympäristöä koskevia tavoitteita ja niiden toteutumista seurataan systemaattisesti. 

”Työyksiköt esittävät toimenpiteitä ja ratkaisuja, joiden toteutumista seurataan säännöllisesti. Olemme jo huomanneet kehitystä vuorovaikutuksessa ja esihenkilötyössä. Haasteena on edelleen työn aiheuttama ylikuormitus, joka on meillä tärkeimpänä kehityskohteena”, Kontio kertoo. 

Uusi työhyvinvointiohjelma on laadittu neljälle vuodelle, mitä Kontio pitää erinomaisena asiana. 

”Muutokset tapahtuvat verrattain hitaasti, joten on tärkeää, että teemme työtä pitkäjänteisesti, systemaattisesti ja määrätietoisesti. HUSissa eletään monien muutosten aikaa, joten nyt etenkin on tärkeää, että meillä on yksi toimiva työhyvinvointiohjelma, selkeät tavoitteet ja mittarit”, muistuttaa Kontio. 

Teksti: Pirita Valtonen
Kuva: Antti Verkasalo

Husari 1/2022
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.