Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 6.6.2023 11.19

Työryhmä on laatinut ehdotuksen toimintamallista, jolla osa HUSin alueen keskossynnytyksistä ohjataan muihin yliopistosairaaloihin

Asiasanat:

Mallilla halutaan turvata HUSin vastasyntyneiden teho-osaston perustoiminnan sujuminen. Tavoitteena on, että synnyttäjälle voidaan valita joko lähin mahdollinen vaihtoehtoinen hoitopaikka tai muu, perheen tilanteeseen muuten parhaiten sopiva hoitopaikka.

Keskossynnytysten kansallinen työryhmä suosittaa, että osa niistä HUSin alueen synnyttäjistä, joilla on ennenaikaisen synnytyksen uhka (alle 32 raskausviikkoa) ohjataan muihin yliopistosairaaloihin.

Vastasyntyneiden teho-osasto Saari vastaa perustehtävänsä ohella jatkossa myös kirurgista hoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden tehohoidosta ja siten helpottaa Uuden lastensairaalan teho-osaston tilannetta. Synnyttäjien ohjaamisella muihin yliopistosairaaloihin ehkäistään toiminnan kuormittumista ja varmistetaan perustoiminnan sujuminen.

Täysin uudesta toimintamallista ei ole kyse, sillä potilasohjausta on jo aiemmin käytetty vastasyntyneiden teho-osaston akuuteissa ruuhkatilanteissa.

”On tarkoituksenmukaista ja turvallista ohjata syntyväksi odotettua pikkukeskosta tai sairasta vastasyntynyttä odottava äiti sellaiseen yliopistosairaalaan, missä tila- ja henkilökuntaresurssi on optimaalinen sekä äidin että vastasyntyneen hoitoon”, sanoo synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjajohtaja, ylilääkäri Aydin Tekay HUSista.

Tavoitteena lähin tai perheelle muuten parhaiten sopiva yliopistosairaala

HUSin synnytyssairaaloissa syntyy vuosittain noin 150–170 alle 32-viikkoista keskosta. Heistä noin 20 % voisi kuulua HUSin ulkopuolelle ohjattavaan, potilasryhmään. Potilaiden määrä vuodessa on arviolta 30.

Tavoitteena on, että voidaan valita joko lähin mahdollinen vaihtoehtoinen hoitopaikka tai muu, perheen tilanteeseen muuten parhaiten sopiva yliopistosairaala. Perheiden kannalta mielekkäintä olisi, että Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen alueelta yliopistosairaalahoitoa vaativat synnyttäjät ohjataan ensisijaisesti Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen synnyttäjät Kuopion yliopistolliseen sairaalaan ja läntisen HUS-alueen synnyttäjät Turun yliopistolliseen sairaalaan.

Taustaa: Lasten tehohoidon turvaamiseksi asetettiin 18.10.2022 valtakunnallinen työryhmä varmistamaan lasten tehohoidon saatavuus. Työryhmän loppuraportissa (hus.fi) yhtenä jatkotoimenpiteenä ehdotettiin HUSin keskossynnytysten siirtämistä sopivilta osin muihin yliopistollisiin sairaaloihin.

Helmikuun alusta perustetun Keskossynnytysten kansallisen työryhmän tavoitteena oli tarkastella HUSin keskossynnytysten palvelujärjestelmän rakennetta siten, että osa potilaista voidaan hallitusti siirtää tai ohjata muhin yliopistollisiin sairaaloihin. Työryhmä jätti loppuraporttinsa 29.4.2023.

Työryhmään kuuluu edustajia HUSista sekä Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilta. Työryhmän puheenjohtajana toimii perinatologi Aydin Tekay HUSista.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.