Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 8.2.2024 09.57

Tammisairaalan taideohjelma: Inhimillisyyttä ja elämyksiä sairaalaympäristössä

Asiasanat:

Silmäsairauksiin keskittyvän Tammisairaalan taideohjelma rakentuu kolmen teeman ympärille: kaupunki, meri ja luonto. Vuonna 2025 avautuvan sairaalan ensimmäinen teos, Tuula Lehtisen Blur Circle, on jo nähtävissä rakennuksen julkisivussa.

Tuula Lehtisen julkisivuteos Blur Circle Tammisairaalan kaupunkiteemaisessa rakennusosassa.

Tuula Lehtisen julkisivuteos Blur Circle Tammisairaalan kaupunkiteemaisessa rakennusosassa.

Tammisairaalan rakennuslupaa myöntäessä Helsingin kaupunki edellytti, että sen julkisivussa tulee olla taiteellisia elementtejä. Taidekuraattori Veikko Halmetoja kertoo hankkeen olleen poikkeuksellinen projekti. 

“Sairaalan julkisivu vaikuttaa niin merkittävästi kaupunkikuvaan. Yleensä on ihmisen itsensä valittavissa, kokeeko teoksen vai ei, mutta Tammisairaala on läsnä kaikkien alueella liikkuvien elämässä.” 

Julkisivun taidekilpailun voitti mosaiikkiteoksistaan tunnettu taiteilija Tuula Lehtinen, jonka puna-, sini- ja vihreäsävyiset teokset, eli kaupunkia, merta ja luontoa kuvaavat julkisivut, ovat jo nähtävissä Paciuksenkadun varrella. Taiteilijan tyylille uskollisena mosaiikkikuvioista koostuvat julkisivut leikittelevät hahmottamisella. 

“Näkemiseen liittyvä ajatusmaailma on tämänkin teoksen taustalla – miten pienemmistä ja suuremmista pikseleistä koostuvat mosaiikit hahmottuvat toistensa rinnalla. Teos näyttäytyykin eri tavoin eri katseluetäisyyksiltä tarkasteltuna”, kertoo Lehtinen. 

Julkisivuteokset syntyivät yhdessä taiteilijan pojan Ossi Lehtisen kanssa. Mosaiikkiteoksissaan Lehtinen käsittelee todelliseen valokuvaan pohjautuvaa luonnosta Ossi Lehtisen kehittämässä ohjelmistossa, jossa mosaiikkikuviointi herää henkiin. Vaikka Tammisairaalan julkisivuteoksen materiaalina on mosaiikin sijasta teollinen julkisivulaatta, yhdistää prosessi luovasti digitaalisen maailman perinteiseen käsityötekniikkaan. 

Näkemisen teema taiteessa

 

Lähtökohtana Tammisairaalan taiteessa on ollut tulevien potilaiden erilaiset näkörajoitteet ja näkemisen haasteet. Muun muassa kosketusaisti on nostettu vahvaan rooliin. Lastenosastolle sijoittuvat eläinaiheiset pronssiveistokset antavat nuoremmillekin taiteen kokijoille elämyksiä, vaikka potilaalla ei olisi täyttä näkökykyä. 

Vaatimuksena on ollut, että taide ei häiritse tai häikäise, ja kosketettavat teokset on helppo pitää puhtaana.  

Sairaalaan tilattujen teosten lisäksi Halmetoja valitsee HUSin taidetoimikunnan taidevalikoimasta yksittäisiä ripustettavia teoksia henkilökunnan toiveita kuunnellen. Tammisairaalaan siirtyy myös nykyisestä Silmä-korvasairaalasta henkilökunnalle rakkaita teoksia, kuten aikanaan silmälääkäreiden puolisoiden lahjoittama lyijylasimaalaus. 

Taide luo sairaalaympäristöön inhimillisyyttä

HUS saa toisinaan kritiikkiä siitä, että julkisia varoja käytetään taiteeseen. Mikä on taiteen arvo rakennushankkeissa ja potilaan hoidossa? 

Halmetojan mukaan taiteen arvo on aina suurempi kuin sen hinta – arvo syntyy siitä, miten se tuo henkilökunnan ja potilaiden arkeen elämyksiä ja kokemuksia, muistoja ja muistikuvia. Tammisairaalassa taidehankintojen hinta on noin 335 000 euroa, eli 0,20 prosenttia koko hankkeen 170 miljoonan kustannusarviosta. 

“Kaikissa sairaaloissa tarvitaan taidetta, eikä ole syytä ajatella, miksi silmäsairauksista kärsivät olisivat huonommassa asemassa taiteen kokijoina. Ihmiset, jotka joutuvat käyttämään sairaalapalveluja ja pääsevät niiden piiriin, ansaitsevat viihtyisän ympäristön”, painottaa Halmetoja. 

Taitelijalle julkisen taiteen tekeminen on tapa toteuttaa suuria ideoita, luoda jotakin pysyvää sekä kaikkien saavutettavissa olevaa taidetta. Sen avulla voidaan myös pehmentää kaupunkikuvaa tai ratkaista ympäristöön liittyviä haasteita. 

“Näyttelyt ovat ohimeneviä ja yleensä tiloissa, joissa monikaan ei niitä näe. Julkinen taide on demokraattista ja palvelee yhteiskuntaa laajemminkin”, sanoo puolestaan Lehtinen.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.