Psykiatriaan erikoistuvat lääkärit ovat tyytyväisiä lähiohjaukseen
Asiasanat:Erikoistuvien lääkärien tyytyväisyysmittauksissa HUSin Psykiatria on pärjännyt vuodesta toiseen parhaiden joukossa. Psykiatrian yhdeksän linjaa tarjoavat moninaisia vaihtoehtoja erikoistua psykiatriaan.
Psykiatrialla on ollut lähiohjaajajärjestelmä ja alueelliset kouluttajalääkärit jo vuosia. Erikoistumisjaksolla lähiohjaaja tapaa vähintään tunnin ajan kerran viikossa erikoistuvan lääkärin joko yksin tai ryhmässä. Lisäksi lähiohjaajaa on päivittäin aina mahdollista konsultoida. Kouluttajalääkärit ovat säännöllisesti lähiohjaajien ja erikoistuvien tukena.
”Minulla on aiempi yleislääketieteen erikoislääkärin tutkinto. Kiinnostus psykiatriaan alkoi herätä terveyskeskustyössä ja fysiatrian poliklinikalla työskennellessäni, kun huomasin psyykkisten tekijöiden olevan keskeisiä monen potilaan oireenmuodostuksessa”, psykiatriaan erikoistuva lääkäri Eeva-Eerika Helminen perustelee valintaansa.
Erikoistuvat lääkärit kokevat tärkeäksi opiksi haasteellisten potilastapausten läpikäymisen seniorin kanssa. ”Usein tapaamme potilaan myös kolmisin, jolloin olen päässyt näkemään, miten lähiohjaaja kohtaa, haastattelee ja hahmottaa potilaan tilannetta”, kertoo Eeva-Eerika.
Lähiohjaajakoulutuksien kautta Psykiatrialla koulutetaan jatkuvasti uusia lähiohjaajia. Apulaisylilääkäri Annina Koski sai Suomen Psykiatriyhdistyksen ja sen erikoistuvien jaoksen myöntämän vuoden psykiatriakouluttajapalkinnon maaliskuussa 2021. Anniina kertoo hahmottavansa erikoistuvan lääkärin ennen kaikkea kouluttautujana, ja siksi hänen oppimistaan tulee sen takia tukea kaikin mahdollisin keinoin. ”Tarkoitushan on, että hänestä kypsyy mahdollisimman hyvä psykiatrian ammattilainen: erikoislääkäri, joka kykenee toimimaan mahdollisesti jossain uransa vaiheessa, potilastyönsä ohella, myös itse ohjaajana ja perehdyttäjänä uusille erikoistuville”, Anniina sanoo.
Psykiatrien määrän on ennustettu vähenevän tulevaisuudessa eläköitymisen takia. ”Uskon, että hyvä lähiohjaus voi olla juuri se tekijä, joka tekee psykiatriasta vetovoimaisen erikoisalan suhteessa muihin erikoisaloihin nuorten lääkärien keskuudessa”, kertoo Anniina.
Työnohjaus ja koulutus rakentaa lääkärin ammatti-identiteettiä
Psykiatriaan erikoistuville mahdollistetut monipuoliset koulutusohjelmat pyörivät lukukausittain. Myös psykososiaalisiin koulutusohjelmiin on mahdollista päästä ja psykiatriaan erikoistuvien psykoterapeuttikoulutusta tuetaan. Työaikaan voi sisällyttää viikossa tietyn määrän koulutusterapiapotilaita. Erikoistumisaikana on myös mahdollista ja velvollista käydä talon ulkopuolisessa työnohjauksessa. Sen merkitys on suuri oman jaksamisen tukemisessa ja ammatti-identiteetin kehittymisen kannalta. ”Talon ulkopuolisessa työnohjauksessa olen päässyt esimerkiksi pohtimaan, minkälainen psykiatri minusta tulee, mitä haluan painottaa, mitkä ovat omat vahvuudet ja heikkoudet”, kertoo Eeva-Eerika Helminen työnohjauskokemuksistaan.
Psykiatrialla on käytössä myös erikoistuvien blogi, josta löytyy keskitetysti kaikki olennainen erikoistumiseen liittyvä tieto ja koulutukset, joita HUSin Psykiatria tarjoaa erikoistuville lääkäreille.
Erikoistuvana lääkärinä HUSissa
HUSissa erikoistuvien lääkäreiden ohjausta kehitetään jatkuvasti. Tässä juttusarjassa esittelemme parannuksia, joita yksiköt ovat tehneet erikoistuvien lääkäreiden työoloihin ja koulutukseen.