Matka synnytyssairaalasta kotiin on nyt entistä sujuvampi
Asiasanat:Sujuvan kotiutumisen hoitopolku lisää tuoreiden vanhempien tukea ja turvaa.
Miksi vauvani aivastelee? Onko kakan väri ihan normaali? Moni tuore vanhempi on uuden elämän edessä paitsi ravisuttavan onnellinen, myös järisyttävän epävarma. Sairaalan seinien sisällä on aina kello, jolla voi hälyttää paikalle ammattilaisen. Kun vauvankoppa on laskettu oman kodin lattialle, voi päälle vyöryä huoli: miten pärjäämme tämän hauraan ihmistaimen kanssa?
Projektityöntekijä ja kätilö Kaisa Harrington ymmärtää tuoreita vanhempia. Kaikilla ei ole kokemusta vauvoista, ja raskausaikana energia on saattanut mennä synnytykseen valmistautumiseen. Synnytyksen jälkeen pää on pyörällä hormoneista ja uudesta, oudosta elämäntilanteesta. Sairaalassa uutta tietoa tulee lyhyessä ajassa niin paljon, ettei sitä välttämättä ehditä sisäistää.
”Monet ensisynnyttäjät eivät uskalla kotiutua sairaalasta, koska tukea on vähän ennen synnytyksen jälkeistä neuvolakäyntiä.”
Valmistautuminen synnytyksen jälkeiseen aikaan on jäänyt osalla vähäiseksi, koska ajatukset keskittyvät raskausaikana synnytykseen. Tämä ongelma on tiedostettu, ja siihen on päätetty puuttua. Tänä keväänä käyntiin pyörähtää uusi Sujuvan kotiutumisen hoitopolut -niminen pilotti, jossa näitä haasteita pyritään taklaamaan.
Pilottia on suunniteltu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyönä jo useamman vuoden ajan.
”Idea on lähtenyt perheiden palautteista sekä neuvolan ja synnytyssairaaloiden aloitteesta parantaa yhteistyötä. Pilotissa täytetään ”tyhjä tila,” synnytyssairaalan ja neuvolan välillä, joka luo turvattomuuden tunnetta perheille, kun sairaalasta kotiutumisen ja ensimmäisen neuvolakäynnin välillä voi aikaa olla yli viikko.”
Pilotti alkoi neuvoloissa tammi-helmikuussa, ja ensimmäiset asiakkaat ovat synnyttämässä maalis-huhtikuussa.
Mukana ovat Helsinki, Espoo ja Vantaa, joista jokaisesta on mukana kaksi neuvolaa. Sairaaloista mukana ovat Naistenklinikka ja Espoon sairaala.
Jokainen perhe on erilainen
Pilotissa synnytyksen jälkeistä aikaa ja kotiutumista aletaan suunnitella jo raskausaikana. Tukena on lisäksi Vauvamatkalla-digihoitopolku. Äidit tulevat synnyttämään siis aiempaa valmistautuneempana.
Mistä pilotissa sitten on käytännössä kyse? Kaisa Harrington kertoo, että nykyisen kotiutumispolun rinnalle tulee kaksi uutta sujuvan kotiutumisen hoitopolkua matalan riskin synnyttäjille.
”Kyseessä on sama hoitokokonaisuus, mutta nyt sairaalassa tapahtuvaa ohjausta ja hoitoa siirretään osittain kätilön kotikäynnille ja Vauvamatkalla-digihoitopolun kautta ennakkoon tutustuttavaksi.”
Pilottilinjassa 1 kotiudutaan 6–20 tuntia synnytyksestä. Kotikätilö käy perheen luona seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Lisäksi linjaan kuuluu lastenlääkärin vastaanotto vauvan ollessa 3–5 päivän ikäinen.
Pilottilinjassa 2 kotiudutaan 20–36 tuntia synnytyksestä. Perheelle tarjotaan vointisoitto seuraavalle päivälle. Kätilö käy perheen kotona, kun vauva on 3–5 vuorokauden ikäinen.
Nykymallin mukaisessa kolmannessa linjassa äiti ja vauva kotiutuvat yli 36 tunnin jälkeen synnytyksestä riippuen sairaalaseurannan tarpeesta.
Tämän jälkeen perhe jatkaa neuvolassa, johon he ovat olleet yhteydessä jo sairaalasta kotiutuessa.
Uuden elämän alku on erityisesti ensisynnyttäjälle jännittävä tilanne. Matka sairaalasta kotiin tuntuu pelottavalta askeleelta. Sen sijaan uudelleensynnyttäjällä voi olla vahva halu päästä vauvan kanssa kotiin mahdollisimman pian. Pilotti huomioi heidät molemmat.
Teksti: Suvi Pärnänen
Kuva: Heli Kurimo
Husari 1/2022