Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 14.10.2024 09.34

Äidin alkuraskauden aineenvaihdunta eroaa raskausdiabeteksen alatyypeissä

Asiasanat:

HUSin, Etelä-Karjalan keskussairaalan ja kuopiolaisen Afekta Technologiesin yhteistyönä tehty tutkimus osoitti, että erityisesti ylipainoisten naisten varhain alkavaan raskausdiabetekseen liittyy merkittäviä rasva-aineenvaihdunnan poikkeavuuksia jo alkuraskaudessa. Tulokset korostavat, että painonhallinta ja keskivartalolihavuuden ehkäisy on tärkeää lisääntymisikäisillä naisilla.

Naislääkäri laboratoriossa

HUSin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Miira Klemetti-Petterssonin tutkimuksessa selvitettiin, onko raskauden alkuvaiheessa aineenvaihdunta erilainen naisilla, joilla raskausdiabetes todetaan jo raskausviikoilla 12–16 verrattuna niihin, joilla raskausdiabetes todetaan vasta raskausviikoilla 24–28. Kuva: HUS / Hanna Raijas-Turva

Yhä useampi nainen on raskaaksi tullessaan ylipainoinen ja saa raskausdiabetesdiagnoosin joko raskausviikolla 12–16, jolloin kyseessä on varhainen raskausdiabetes, tai viikoilla 24–28, jolloin kyseessä on myöhäinen raskausdiabetes. Myös normaalipainoinen voi saada raskausdiabetesdiagnoosin. Sekä äidin ylipaino että glukoosiaineenvaihdunnan poikkeavuudet voivat vaikuttaa sikiön ja istukan kehitykseen jo hedelmöityksestä lähtien. 

Tähän mennessä on ollut epäselvää, eroaako veressä kiertävien aineenvaihduntatuotteiden eli metaboliittien profiili jo alkuraskaudessa raskausdiabeteksen varhaisessa ja myöhäisessä alatyypissä.

On yhä enenevästi olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että raskausdiabeteksen taustalla olevat mekanismit ja kliininen kuva vaihtelevat varsin paljon potilaiden välillä. Nyt tehdyn tutkimuksen tulokset tukevat osaltaan tätä raskausdiabeteksen taudinkuvan monimuotoisuutta.

”Alkuraskauden metabolisia muutoksia oli eniten ylipainoisilla ja varhaista raskausdiabetesta sairastavilla odottajilla, mikä on linjassa kliinisten tutkimusten tulosten kanssa. Niiden mukaan raskaus- ja synnytyskomplikaatiot ovat yleisempiä naisilla, joilla on ylipainoa, insuliiniresistenssi ja varhainen raskausdiabetes. Ehkä tulevaisuudessa pystymme räätälöimään paremmin raskausdiabeteksen ehkäisyä, hoitoa ja jatkoseurantaa yksilöllisempään suuntaan”, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Miira Klemetti-Pettersson HUSin Naistenklinikalta. 

Tutkijat analysoivat odottajien verinäytteistä metabolisen sormenjäljen

Arvostettuun Diabetologia -lehteen julkaistavaksi hyväksytyssä tutkimuksessa selvitettiin, onko raskauden alkuvaiheessa aineenvaihdunta erilainen naisilla, joilla raskausdiabetes todetaan jo raskausviikoilla 12–16 verrattuna niihin, joilla raskausdiabetes todetaan vasta raskausviikoilla 24–28. 

Tutkijat halusivat myös selvittää, miten odottavan äidin verensokeri- ja insuliinitasot, painoindeksi ja vyötärönympärysmitta ovat yhteydessä äidin veressä kiertävien aineenvaihduntatuotteiden profiiliin.  

Tutkimuksessa hyödynnettiin Etelä-Karjalassa vuosina 2013–2017 kerättyä väestöpohjaista Early Diagnosis of Diabetes in Pregnancy (EDDIE) -tutkimusaineistoa, johon kuuluu yhteensä yli 1600 Etelä-Karjalan keskussairaalassa synnyttänyttä naista. Alkuraskauden aineenvaihdunnallisia muutoksia tarkastelevaan osatutkimukseen valittiin näistä yhteensä 419 naista. Tutkimus toteutettiin Etelä-Karjalan keskussairaalan, HUSin Naistenklinikan, Helsingin yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja kuopiolaisen Afekta Technologiesin yhteistyönä.

Tutkijat keräsivät osallistujilta verinäytteitä ja analysoivat niitä menetelmällä, jolla pystytään määrittämään tuhansia aineenvaihduntatuotteita ja molekyylipiirteitä. Raskausviikoilla 12–16 otetuista paastoverinäytteistä analysoitiin kohdentamaton metabolinen sormenjälki eli aineenvaihdunnallinen profiili.

Ylipainoa on hyvä ennaltaehkäistä jo ennen raskautta

Tutkimus osoitti, että raskausdiabeteksen eri alatyypeillä on omat alkuraskauden aineenvaihdunnalliset piirteensä, jotka yhdistyvät odottavan äidin verensokeritasoihin ja kehon mittasuhteisiin. Tuloksissa korostuvat erityisesti rasva-aineenvaihdunnan poikkeavuudet, joita havaittiin varsinkin ylipainoisilla ja varhaista raskausdiabetesta sairastaneilla naisilla.

Tietyt aineenvaihduntatuotteet, joita on yhdistetty myös esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen ja lihavuuteen, liittyivät äidin glukoositasoihin, insuliiniresistenssiin, painoindeksiin ja vyötärönympärykseen. Normaalipainoisilla raskausdiabetekseen sairastuneilla naisilla havaittiin alkuraskauden aineenvaihdunnallisia muutoksia selvästi vähemmän. 

”On siis tärkeää motivoida ja tukea lisääntymisikäisiä naisia painonhallintaan. Erityisesti nuorten naisten keskivartalolihavuutta tulisi aktiivisesti hoitaa ja ennaltaehkäistä jo hyvissä ajoin ennen raskautta”, toteaa Klemetti-Pettersson.

Tutkimusartikkeli: Analysis of early-pregnancy metabolome in early- and late-onset gestational diabetes reveals distinct associations with maternal overweight

 

Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.