Vård hos oss
Få vård på ett universitetssjukhus
Vid HUS deltar många hälso- och sjukvårdsproffs som ett team i din vård. Under varje arbetspass har en sjukskötare och läkare utsetts som ansvariga för din vård.
HUS är ett universitetssjukhus där vetenskaplig forskning bedrivs i syfte att utveckla diagnostiseringen och vården. När forskning som lämpar sig i din vårdsituation hittas kan du välja om du vill ge ditt samtycke till deltagande i forskningen. Mer information om pågående forskningsprojekt får du av personalen.
Våra sjukhus är undervisningssjukhus. Som patient får du också delta i utbildningssituationer. För dessa ber vi alltid om ditt samtycke, och du har också rätt att vägra delta i såväl undersökningar som utbildningssituationer. För de studerande gäller samma regler och skyldigheter som för övriga anställda. Ändå är det alltid en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som ansvarar för kvaliteten på din vård.
Du har rätt att få kvalitativt god hälso- och sjukvård inom gränserna för de resurser som står till förfogande. Vården ska vara medicinskt motiverad och evidensbaserad.
Som patient har du rätt till
- ett gott, respektfullt och sakligt bemötande. I bemötandet ska människovärdet, din religiösa övertygelse och integritet respekteras. Dina individuella behov, till exempel modersmål och kultur, ska beaktas i den utsträckning det är möjligt.
- information, självbestämmande och aktivt deltagande i din vård på det sätt som föreskrivs i lag.
- information om ditt hälsotillstånd, olika vårdalternativ och behandlingar samt effekten av behandlingarna. Information om vården eller alternativa åtgärder ska ges på eget initiativ på ett begripligt sätt.
- deltagande i beslut om vården och behandlingarna. Vid vård av barnpatienter ska också den övriga familjen beaktas.
Lagen om patientens ställning och rättigheter innehåller föreskrifter om principerna för god vård och gott bemötande av patienter.
HUS har förbundit sig att utveckla och bedöma kvaliteten på vården och verksamheten.
På HUS har du rätt att på finska och svenska få tillgång till tjänster samt skriftlig information, exempelvis tidsbokningsbrev, vårdanvisningar, uppgifter som dokumenterats om dig, samt skyltning och information på webbplatsen. Bland de anställda ska det finnas personer som kan tala finska och svenska genast vid den första kontakten och fram till att vården avslutas.
HUS ser till att det finns en tolk på skötar- eller läkarmottagningen, om det blir svårt att kommunicera på finska eller svenska. Inom den specialiserade sjukvården sköts tolkningen alltid av en professionell tolk, aldrig av en släkting eller annan närstående person.
Innan ett viktigt vårdbeslut fattas ordnar vi ett hörande med en anhörig, någon annan närstående person eller en laglig företrädare, om en myndig person som på grund av psykisk störning, psykiskt funktionshinder eller någon annan anledning inte är kapabel att fatta beslut om sin vård. I detta fall reder vi ut vilken vård som bäst skulle svara mot patientens önskemål. Om patientens önskemål inte kan klarläggas så planerar vi vården med tanke på patientens bästa.
Det åligger en anhörig eller någon annan närstående person att lämna de nödvändiga uppgifterna om patientens hälsotillstånd. En viljeyttring som patienten uttryckt tidigare ska tillmötesgås.
Om en anhörig, någon annan närstående person eller en laglig företrädare förbjuder vård eller behandling, ska vården eller behandlingen så vitt möjligt i samförstånd med den person som meddelat förbudet ges på något annat sätt som är medicinskt godtagbart. Vi ger den vård och de behandlingar som kan anses vara förenliga med patientens bästa, om åsikterna går isär.
Föreskrifter om patientens självbestämmanderätt finns i patientlagen.
Lagen innehåller föreskrifter om en omyndig persons deltagande i vetenskaplig forskning.
Barn på sjukhus har rätt att ha föräldrar eller annan närstående hos sig under hela sjukhusvistelsen. Barn ska vårdas tillsammans med andra barn och inte på en vuxenavdelning. Det får inte finnas åldersbegränsningar för besökare till barn.
Barn och föräldrar ska få information om barnets sjukdom, behandling och vård på ett sätt som de kan förstå och som är anpassat till barnets ålder. Barn och föräldrar ska, efter grundlig information, få vara delaktiga i beslut som gäller behandling och vård. Detta gäller även deltagande i vetenskaplig forskning.
Vården eller behandlingen för en minderårig person ska ges i samförstånd med personens vårdnadshavare eller någon annan laglig företrädare, om den minderåriga inte själv är kapabel att fatta beslut om vård, behandlingar eller deltagande i forskning. Föreskrifter om detta finns i patientlagen.
Patientens skyldigheter har inte fastställts i den finländska lagstiftningen, men för att vi ska kunna tillhandahålla så god vård som möjligt är det önskvärt att du under vårdvistelsen iakttar sjukhusets bestämmelser och vårdanvisningar. Det är också viktigt att du sanningsenligt berättar om saker som gäller din hälsa, ditt tillstånd samt förändringar i detta. Ta också upp saker som du grubblar över.
För polikliniken behöver du en tidsbokning. Under ett poliklinikbesök träffar du din behandlande läkare eller flera läkare, en sjukskötare eller specialarbetare. På polikliniken träffar du kanske också studerande. Olika undersökningar kan också ordnas för dig före läkarbesöket så att resultaten står till förfogande vid besöket. På en poliklinik kan vi också göra små ingrepp och undersökningar som inte kräver narkos.
På dagkirurgiska avdelningen gör vi i allmänhet kortvariga kirurgiska och andra ingrepp, till exempel insättning av örontuber, hemorrojd- eller åderbråcksoperationer och endoskopier. Ingreppen kräver narkos eller bedövning, och vårdperioderna varar knappt ett dygn. Hur lång din vårdperiod blir bestäms under vården på avdelningen.
Vi ger dig vård och behandlingar på en vårdavdelning, om undersökningarna, vården, behandlingarna eller rehabiliteringen kräver fortlöpande observation. Vårdperioderna varar i genomsnitt tre dygn.
På intensivvårdsavdelningen övervakar, upprätthåller och stöder vi de vitala funktionerna hos en svårt insjuknad eller skadad patient, till exempel andningen, blodomloppet, blodkoaguleringen, lever- och njurfunktionen. Också efter vissa stora operationer behövs planenlig postoperativ intensivvård. Lindriga störningar i de vitala funktionerna kan vi behandla på avdelningarna för intensiv övervakning.
Den här anvisningen innehåller råd om hur du som patient kan förhindra vårdrelaterade infektioner och att mikrober sprids.
Med vårdrelaterad infektion avses en infektion som patienten får i samband med en behandling eller ett ingrepp på sjukhuset. En vårdrelaterad infektion är till exempel en infektion i operationssåret eller lunginflammation, urinvägsinfektion eller diarré som uppkommer under behandlingen. Vårdrelaterade infektioner är mycket vanliga och kan leda till att återhämtningen fördröjs. Ibland är infektionerna allvarliga, men lyckligtvis endast sällan.
Det är viktigt att på sjukhuset förebygga spridningen av bakterier som är resistenta mot antimikrobiella läkemedel och av virus som orsakar luftvägsinfektioner och diarré.
Det effektivaste sättet att förebygga vårdrelaterade infektioner och bekämpa spridningen av mikrober är att använda alkoholbaserat handsprit och att undvika beröring som inte anknyter till vården, såsom att skaka hand.
Så här använder du handsprit
Ta två tryckningar handsprit med torra och rena händer. Bred ut handspriten jämnt över händerna.
Kom ihåg fingertopparna och desinficera även tummarna. Massera tills händerna är torra.
Använd handsprit alltid
- när du kommer till eller lämnar avdelningen, polikliniken eller patientrummet
- efter att du hostat och snutit dig
- före måltider
- i samband med toalettbesök efter att du tvättat händerna med tvål och vatten och torkat dem väl
- före och efter att du självständigt skött ett sår, samt efter att du hanterat en urinkateter eller ett dräneringsrör
- efter att du haft besök
Utöver att använda handsprit, ska du:
- Hosta i en näsduk. Efter att du hostat och snutit dig i näsduken ska du kasta den i ett sopkärl och desinficera händerna med handsprit.
- Undvik att röra vid katetrar, dräneringsrör, kanyler och sårförband i onödan. Kasta använda och smutsiga sårförband i ett sopkärl.
- Lagra inte ouppäten mat på patientbordet, eftersom föråldrad mat lätt kan ge magsjuka.
- Borsta tänderna och rengör din tandprotes varje morgon och kväll.
- Undvik att lägga tandborsten och/ eller tandprotesen på lavoarkanten i toalett- och duschrummet. Be vid behov om en separat mugg för detta. Förvara alltid tandborsten och/eller protesen på patientbordet eller i bordslådan.
- Tvätta dig alltid med rinnande vatten.
- Personalen som vårdar dig ska desinficera sina händer ofta. Skyddshandskar behövs inte hela tiden, utan i de flesta fall räcker det med att desinficera händerna.
Under sjukhusvistelsen serverar vi måltider som är lämpliga för dig
I samband med ankomstintervjun på sjukhuset får du också frågor om din diet och dina kostrestriktioner. Ju mer exakt och i god tid du uppger dina kostrestriktioner och önskemål om portionsstorlek desto bättre kan vi beakta dem vid HUS. Också din sjukdom eller ditt ingrepp kan sätta upp gränser för råvarorna och måltidskonsistensen.
I fråga om måltiderna som serveras på avdelningarna har patienternas ålder och sjukdom beaktats. Det är bra att informera om specialdieten för ett barn redan innan barnet kommer till avdelningen. Måltiderna serveras flexibelt vid olika tidpunkter enligt barnets rytm och exempelvis behandlingstidtabellerna. Ett spädbarns tillstånd är avgörande för när amning kan fortsättas. I personalrestaurangen serveras måltider för föräldrar till barn på avdelningen. Avdelningen ger ett intyg mot vilket måltider kan köpas till personalpris.
Du kan läsa HUS-sjukhusens menyer samt information om produkten och näringsinnehållet redan före ankomsten till sjukhuset. Måltiderna serveras på något olika sätt vid HUS olika sjukhus.
De flesta av våra sjukhus har också ett kafé som du kan besöka, om ditt tillstånd tillåter det. Sjukhuskaféernas öppettider varierar.
På HUS sjukhus försöker vi ordna besök med beaktande av patientens krafter och behov. Avdelningarnas praxis gällande besök varierar. Be alltså om besöksanvisningar från vårdenheten.
Besökarens checklista
- Besök en patient endast när du är säker på att du själv inte är sjuk.
- Det är önskvärt att inte mer än tre personer samtidigt besöker samma patient.
- Tvätta och desinficera händerna när du kommer till avdelningen.
- Var diskret så att du inte stör eller anstränger sjukhusets patienter.
- Rör inte vårdutrustning och instrument.
Alla våra sjukhus är rökfria sjukhus där du och de övriga patienterna kan återhämta er på ett säkert sätt och de anställda arbeta i en hälsovänlig miljö.
Vi ger både patienter och anställda som röker hjälp med att sluta röka. Som patient hos oss kan du få nikotinsubstitutionsterapi under din sjukhusvistelse.
Rökning är tillåten endast i för ändamålet avsedda utrymmen utomhus. De som har svårt att sluta röka hänvisas till dessa. På alla andra ställen är rökning förbjuden. Detta för att undvika att tobaksrök sprider sig till sjuka patienters andningsluft och andningsapparater. På de slutna vuxenpsykiatriska avdelningarna får rökande patienter som inte får röra sig utomhus också röka i separata lokaler för rökning.
Du får använda mobila apparater i sjukhusets allmänna utrymmen, till exempel korridorer, vestibuler och kaféer.
Undvik att använda mobila apparater i
- närheten av medicinteknisk utrustning
- intensivvårds- och intensivövervakningsrum
- hjärtövervakningsrum
- operations- och förlossningssalar
- uppvakningsrum
- dialysbehandlingsrum
- behandlingsrum och
- andra motsvarande vård- eller övervakningslokaler.
Du kan skapa en anslutning till det trådlösa nätverket, dvs. WiFi, genom HUSguest-nätverket. För HUSguest-nätverket behövs inget lösenord. På grund av sjukhusfastigheternas konstruktioner är nätverket inte tillgängligt i alla lokaler. Den som använder det trådlösa nätverket svarar själv för informationssäkerheten i sin apparat.
Vid HUS ger vi dig en möjlighet att få mer information och stöd i frågor som väcks under sjukhusvården.
Patientombuden informerar om dina rättigheter som patient samt vilka rättsskyddsmetoder som står till buds om du exempelvis är missnöjd med vården eller bemötandet du fått eller om du misstänker felbehandling.
Socialarbetaren ger handledning, om du har frågor gällande ekonomiska tjänster eller social- och hälsovårdstjänster.
Sjukhusprästen ger dig och dina närstående psykiskt och andligt stöd när du eller ni behöver en lyssnare och vill prata med någon.
OLKA:s frivilliga stödpersoner och grupper kan vara lyssnare, samtalskompisar eller lekkamrater för dig. OLKA:s stödpersoner ger dig också information om kamratstöd. Mer information om OLKA-verksamheten.
Från patientorganisationen får du och dina närstående information om just din sjukdom, stöd, utbildning, rehabilitering, evenemang, kamratstöd och intressebevakning. På webbplatsen för Hälsobyns Kamrathuset finns länkar till organisationernas webbplatser.
Håll dina hälsouppgifter uppdaterade
Se till att vårdpersonalen har dina senaste hälsouppgifter och meddela om de har ändrats. Observera att personalen frågar om ditt namn och kontrollerar din identitet i olika vårdsituationer. I avdelningsvård har patienterna alltid ett identifikationsarmband.
Sköt din hygien enligt sjukhusets anvisningar.
- Tvätta händerna ofta och använd handdesinfektion.
- Rör inte i onödan katetrar, sårförband eller andra vårdinstrument.
- När du hostar ska du göra det i en näsduk eller i armvecket.
- Påminn också dina besökare om god hygien.
- Mer information om förebyggande av infektioner finns på Hälsobyns Infektiotalo.
Ta dina läkemedel enligt anvisningarna och berätta om du grubblar över något gällande din läkemedelsbehandling.
- Det är viktigt att det finns en uppdaterad version av din läkemedelslista i sjukhusets patientdatasystem. Ta med ett eventuellt läkemedelskort eller en eventuell lista över läkemedel du använder.
- Berätta vilka receptbelagda och receptfria läkemedel samt vitamin- och naturpreparat du använder.
- Berätta om du har gjort avsteg från läkarordinationen eller har svårigheter med din läkemedelsbehandling.
- Tala om för vårdpersonalen om du har tagit med egna läkemedel till sjukhuset.
- Berätta även om läkemedelsallergier och -känslighet.
- Be att man förklarar för dig varför ett läkemedel har ordinerats och hur det ska tas.
- Ta läkemedlen enligt anvisningarna.
- Berätta om läkemedlen har hjälpt eller om du upplever att läkemedlen ger biverkningar.
- Tala om för vårdpersonalen om du är gravid eller ammar.
Mer information: dina rättigheter som patient, läkemedelsbehandling i Läkemedelshuset på Hälsobyns webbplats, deltagande i forskning, tillstånd för organdonation och livstestamente.
Deltagande i och påverkande av din vård
Vid HUS tillhandahålls din vård i samförstånd mellan dig och personalen, och du har rätt att delta i din vård och planeringen av denna. Detta innebär dock inte att du har rätt att få vilken som helst vård du väljer.
Du har rätt att vägra vård, del av vård eller ingrepp, om du är myndig. I detta fall ska du i den utsträckning det är möjligt vårdas på något annat medicinskt godtagbart sätt. Utifrån medicinska grunder och sin expertis beslutar en läkare om din vård, om samförstånd inte uppnås gällande vården. Du har också rätt att besluta till vilka personer uppgifter om ditt hälsotillstånd och din vård får lämnas ut.
Ta upp frågor som du grubblar över eller saker som du har problem med. Ge respons på vården du fått.
Sjukhusets och de anställdas viktigaste uppgift är att ge dig vård som är säker och högklassig. Ditt tillstånd, din vård och din återhämtning får inte äventyras i något skede.
Öppna och förbjudna lokaler
Sjukhuset och sjukhusområdet är inte allmänna platser, och av denna anledning får personer som inte är patienter eller anställda röra sig endast i vestibulerna och parkeringsanläggningarna.
Avdelningspersonalen har rätt att begränsa antalet besökare och besökstiderna. Det är förbjudet att till sjukhuset ta med sig droger, läkemedel eller sådana föremål eller substanser som kan användas för att åsamka andra personer skador.
Inomhus och på sjukhusområdet finns kameraövervakning med inspelning.
Personkort
HUS personkort visar vilka personer som är HUS-anställda. Alla samarbetspartner, tjänsteproducenter och entreprenörer som rör sig i HUS lokaler bär sin egen organisations fotoförsedda personkort. De besökare som rör sig i HUS lokaler och som inte är anhöriga till en patient ska hos HUS ha en värd eller värdinna som svarar för besökarna.
Mer information om säkerheten:
Innan du åker hem gör vår skötare och läkare tillsammans med dig en genomgång av din vård och effekterna av denna, eventuella kommande undersökningar och olika alternativ för den fortsatta vården. Dessutom får du vårdanvisningar med dig hem.
Det lönar sig för dig att tillsammans med din sjukskötare eller läkare ta upp frågor som du funderar över. Försäkra dig genom personalen om att du får journalhandlingen, dvs. epikrisen, för din vårdperiod med dig hem. Kom också överens om hemresearrangemangen.
Du har rätt att vägra eller avbryta vård, vägra återupplivning och livsupprätthållande behandlingar. Detta antecknas i livstestamentet som är en viljeyttring gällande den framtida vården.
Livstestamentet blir aktuellt i en situation då patienten på grund av allvarlig sjukdom, olycksfall eller någon annan orsak inte längre är förmögen eller kapabel att själv uttrycka sin vilja om sin vård för den vårdansvariga läkaren.
Du kan spara ditt livstestamente eller organdonationstestamente i tjänsten Omakanta eller registrera dem i fritt formulerad form. För ett livstestamente behöver du en vittnesförsäkran. Ett livstestamente får ändras när som helst.
Föreskrifter om din rätt att få vård och vägra vård finns i patientlagen
Alla organtransplantationer i Finland har koncentrerats till HUS sjukhus där vi gör njur-, lever-, hjärt-, lung-, hjärt-lung- och hornhinnetransplantationer.
I Finland har man rätt att efter döden förbjuda organdonation till förmån för någon annan person. Enligt den nuvarande lagen är antagandet att en avliden person som lämpar sig för organdonation har gett sitt samtycke till detta, om organdonation inte har förbjudits. En läkare ska dock i den utsträckning det är möjligt ta reda på den vad den avlidnas vilja varit exempelvis genom att fråga den avlidnas anhöriga eller närstående personer om detta. Vi får göra en organtransplantation, om säkerhet inte fås inom den tid som står till förfogande.
Användning av sociala medier i sjukhusmiljön kräver att särskild finkänslighet iakttas gentemot andra patienter och deras närstående. Alla har rätt att välja sin synlighet på webben, och därför är det inte tillåtet att i sociala medier dela något som indirekt kan leda till kränkning av tredje persons integritet. Observera också att våra anställda har rätt till sin integritet. Det finns personer bland oss som inte vill bli fotograferade.
Sjukhusets allmänna utrymmen omfattar vestibulerna, väntrummen och kaféerna, där man enligt lagen får ta fotografier så länge man inte sprider personlig eller identifierbar information. Redan det att en person syns i bakgrunden på ett fotografi som tagits på ett sjukhus kan tolkas som spridning av information om privatliv. Publicera således med eftertanke.