Cancerforskning
HUS Cancercentrum är den största kliniska forskningscentralen för cancerforskning i Finland. Vid Cancercentrum bedrivs över 150 forskningsprojekt varje år. Vi forskar i cancerbehandling och cancerläkemedel som akademisk forskning samt i samarbete med läkemedelsföretag. Forskningen rör ofta ett nytt cancerläkemedel som ännu inte har försäljningstillstånd. Med läkemedelsprövningar ökar vi patienternas tillgång till behandling med läkemedel som ännu inte är allmänt tillgängliga.
Våra cancerstudier som rekryterar patienter
Du kan ansöka om att delta som forskningspatient i en klinisk prövning av cancerläkemedel med en remiss från en läkare. Den behandlande läkaren ger oss också nödvändig information om prövningens lämplighet. Nedan hittar du en lista över våra öppna cancerstudier som rekryterar patienter. För mer information, vänligen kontakta haluantutkimuspotilaaksi@hus.fi.
BAY 3546828 - ACTINIUM
Detta är en multicenterstudie i fas 1 där man bedömer säkerheten, toleransen, farmakokinetiken och effektiviteten av en antikropp som märkts med en radioaktiv aktinium-225-isotop (BAY 3546828) hos patienter med metastaserad kastrationsresistent prostatacancer.
Huvudforskare: Veera Ahtiainen
Inga pågående studier just nu.
MK-2870-005
En randomiserad, aktivt kontrollerad, öppen multicenterprövning i fas 3 som jämför effekten och säkerheten av MK-2870 som monoterapi jämfört med läkarens val av behandling hos patienter med livmodercancer som tidigare har fått platinabaserad cytostatikabehandling och immunterapi (MK-2870-005/ENGOT-en23/GOG-3095).
Huvudforskare: Heini Lassus
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
MK-2870-020
En randomiserad, aktivt kontrollerad, öppen multicenterprövninv i fas 3 som jämför effekten och säkerheten av MK-2870 som monoterapi med läkarens val av behandling i andra linjen, hos deltagare med återkommande eller metataserad livmoderhalscancer TroFuse-020/GOG-3101/ENGOT-cx20)
Forskare: Heini Lassus
Inga pågående studier.
ALL (AKUT LYMFOBLASTLEUKEMI)
ALLTOGETHER
Behandlingsstudie hos barn med akut lymfoblastisk leukemi (ALL) (1–17 år) och unga vuxna (18–45 år)
Ansvarig person för prövningen: Ulla Wartiovaara-Kautto
Se uppgifter om ALLTOGETHER-studien i registret ClinicalTrials
20190360 Golden Gate Study
En randomiserad, kontrollerad fas 3-studie för att jämföra alternering av blinatumomab och lågdoskemoterapi med standardbehandling hos äldre vuxna med nydiagnostiserad Philadelphianegativ akut lymfoblastisk pre-B-cellsleukemi (pre B-ALL).
Huvudforskare: Ulla Wartiovaara-Kautto
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
AML (AKUT MYELOISK LEUKEMI)
BEXMAB
Öppen studie i fas I/II av tolerans, säkerhet och initial effekt av bexmarilimab i kombinationsterapi med azacitidin eller azacitidin och venetoklax hos försökspersoner med myelodysplastiskt syndrom, kronisk myelomonocytär leukemi eller akut myeloisk leukemi (FP2CLI004).
Huvudforskare: Mika Kontro
Se uppgifter om BEXMAB-studien i registret ClinicalTrials
LD-VenEx
En studie i fas 2 som rör behandling med azacitidin och venetoklax med låg dos kombinerat med profilering och definiering av läkemedelskänslighet av leukemiceller i provrör hos patienter med myeloisk leukemi.
Huvudforskare: Mika Kontro
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials.
MDS (MYELODYSPLASTISKT SYNDROM)
MDS
Enarmad multicenterstudie i fas 2 där man hos personer som genomgått en allogen stamcellstransplantation och lider av myelodysplastiskt syndrom använder sig av känsliga PCR-markörer för att undersöka restsjukdom och rikta behandlingen.
Huvudforskare: Urpu Salmenniemi
MGRS
DAMOCLES
Effekten av daratumumab på monoklonala gammopatier vid relaterade njursjukdomar.
Huvudforskare: Kati Kaartinen
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
MYELOFIBROS
INCB 57643-103
Öppen fas I-prövning som utreder säkerheten och toleransen för INCB57643 hos patienter med myelofibros
Ansvarig person för prövningen: Minna Lehto
Se Uppgifter om studien INCB 57643-103 i registret ClinicalTrials
MYELOM
MagnetisMM32
En öppen fas 3-studie för att jämföra elranatamab med elotuzumab, pomalidomid, dexametason (EPd) eller en kombination av pomalidomid, bortezomib och dexametason (PVd) eller en kombination av karfilzomib och dexametason (Kd) hos deltagare med recidiverande/refraktärt multipelt myelom som tidigare fått anti-CD38-riktad behandling.
Huvudforskare: Juha Lievonen
CA057-001 SUCCESSOR-1
En öppen, randomiserad multicenterprövning i fas 3 som utförs i två steg där kombinationsbehandling med CC-92480, bortezomid och dexametason jämförs med kombinationsbehandling med pomalidomid, bortezomid och dexametason hos deltagare med multipelt myelom som recidiverat eller som inte svarat på behandling.
Huvudforskare: Pekka Anttila
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
CC-220-MM-002 EXCALIBER
En klinisk prövning i två stadier som jämför iberdomid, daratumumab och dexametason (IberDd) med daratumumab, bortezomib och dexametason (DVd) vid recidiverande eller refraktärt multipelt myelom.
Huvudforskare: Pekka Anttila
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
EXCALIBER
Underhållsbehandling
En randomiserad, kontrollerad, öppen multicenterprövning i fas 3 som utförs i två steg som jämför underhållsbehandling med iberdomid med underhållsbehandling med lenalidomid efter autolog stamcellstransplantation (ASCT) hos deltagare med nyligen diagnostiserat multipelt myelom.
Huvudforskare: Sini Luoma
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
MagnetisMM-7
Studie C1071007, randomiserad, tvåsidig fas 3-studie där elranatamab (PF-06863135) jämförs med lenalidomid hos patienter med nydiagnostiserat multipelt myelom och som är positiva gällande en minimal restsjukdom efter autolog stamcellstransplantation.
Huvudforskare: Juha Lievonen
Se uppgifter om MagnetisMM–7-studien i registret ClinicalTrials
SMOLDERING MYELOM
ERASMM
Öppen multicenterprövning I fas 2 av elranatamab hos patienter med högrisk asymptomatic multipelt myelom
Huvudforskare: Juha Lievonen
-
JZP 598-302
An Open-label Randomized Trial of the Efficacy and Safety of Zanidatamab With Standard-of-care Therapy Against Standard-of-care Therapy Alone for Advanced HER2-positive Biliary Tract Cancer
Huvudforskare: Katriina Jalkanen
POLAR BEAR
En öppen randomiserad fas III-prövning som jämför R-MINI-CHOP-behandling med R-MINI-CHP-behandling i kombination med polatuzumab-vedotin som första linjens behandling av diffust storcelligt B-cellslymfom hos äldre patienter.
Huvudforskare: Sirpa Leppä
Se uppgifter om POLAR BEAR-studien i registret ClinicalTrials
GCT3013-01
Fas 1/2 öppen dosbestämningsprövning med GEN3013-prövningsläkemedel hos patienter med recidiverande, progressivt eller icke-responsivt B-cellslymfom
Huvudforskare: Sirpa Leppä
Se uppgifter om GCT3013-01-studien i registret ClinicalTrials
GCT3013-02
Fas 1b/2 öppen prövning som utvärderar säkerheten och den initiala effekten hos epkoritamab (GEN3013; DuoBody®-CD3xCD20) i kombination med andra läkemedel hos patienter med B-celligt non-Hodgkin-lymfom
Huvudforskare: Sirpa Leppä
Se uppgifter om GCT3013-02-studien i registret ClinicalTrials
FirmMIND
En fas 3, enarmad, öppen multicenterprövning för att utvärdera säkerheten och effekten av tafasitamab i kombination med lenalidomid hos deltagare med recidiverande eller refräktart diffust storcelligt B-cellslymfom
Huvudforskare: Kristiina Karihtala
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
MERLIN
MERLIN, nordisk klinisk multicenterprövning i fas II: Mosunetuzumab som behandling av tidigt återkommande follikulärt lymfom (NLG-FL6/ ML43841).
Huvudforskare: Micaela Hernberg
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
GOLSEEK-1
En fas 3, randomiserad, dubbelblindad, placebokontrollerad multicenterprövning där effekten och säkerheten av golkadomid och R-CHOP-kombinationsbehandling jämfört med placebopreparat och R-CHOP-kombinationsbehandling undersöks hos deltagare som har tidigare obehandlat högrisks storcelligt B-cellslymfom
Huvudforskare: Sirpa Leppä
CA224-127
En randomiserad, öppen studie i fas 3 av subkutan kombinationsbehandling med bestämda doser av Nivolumab + Relatlimab jämfört med intravenös kombinationsbehandling med bestämda doser av Nivolumab + Relatlimab hos deltagare med tidigare obehandlat metastaserande eller inoperabelt melanom.
Huvudforskare: Micaela Hernberg
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
STELLAR
En randomiserad, öppen fas 3-studie där man jämför en kombination av XL092 och nivolumab med sunitinib hos deltagare med långt progredierad eller metastatisk klarcellig njurcellscancer.
Huvudforskare: Katriina Peltola
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
Neo-ACT
Fysisk träning under preoperativ läkemedelsbehandling för bröstcancer för att öka bättre behandlingssvar: randomiserad Neo-ACT-studie.
Huvudforskare: Peeter Karihtala
Se uppgifter om Neo-ACT-studien i registret ClinicalTrials
Spridd bröstcancer
EPIK-B5
En randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad fas 3-studie av kombinationsbehandling med fulvestrant och alpelisib hos HR-positiva, ER2-negativa bröstcancerpatienter med muterat PIK3CA där sjukdomen har progredierat under kombinationsbehandling med aromatashämmare och CDK4/6.
Huvudforskare: Meri Utriainen
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
IMPORTANT
Att hitta optimal dos av CDK4/6-hämmare hos äldre bröstcancerpatienter.
Huvudforskare: Peeter Karihtala
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
REMERGE
En studie för att utreda varför bröstcancer inte reagerar på eller upphör att reagera på vissa typer av behandlingar.
Huvudforskare: Peeter Karihtala
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
Bröstcancer i tidigt stadium
Östradiolkoncentration i blodet vid samtidig användning av lokalt östrogen och en aromatashämmare.
Huvudforskare: Maria Faltinova
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
-
AZUR-2
Öppen, randomiserad prövning i fas 3 för att jämföra behandling med dostarlimab som tillägg till operation med normal behandlingsrutin hos prövningsdeltagare som har obehandlad opererbar tjocktarmscancer av typen dMMR/MSI-H (klassificering T4N0 eller spridningsgrad III).
Huvudforskare: Siru Mäkelä
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
FINPROVE
En nationell fas 2-läkemedelsprövning som utreder individuell cancerbehandling vid avancerad cancer.
Huvudforskare: Katriina Peltola
Se uppgifter om FINPROVE-studien i registret ClinicalTrials
TILT
Fas I-dosresponsprövning för att fastställa säkerheten hos tumörnekrosfaktor-alfa och interleukin-2 cytokin-kodande onkolytiskt adenovirus (TILT-123) hos patienter med en injicerbar solid tumör som är resistent mot andra behandlingar
Huvudforskare: Katriina Peltola
Se uppgifter om TILT-studien i registret ClinicalTrials
TEADES
Första gången på människa studie i två delar av ODM-212 hos patienter med utvalda avancerade solida tumörer.
Forskare Katriina Jalkanen
Se uppgifter om studien i registret ClinicalTrials
GSK222730
A Study to Evaluate the Safety, Tolerability, Pharmacokinetics and Clinical Activity of GSK5733584 for Injection in Participants With Advanced Solid Tumors
Forskare: Katriina Jalkanen
-
Presentation av Cancercentrums vetenskapliga forskargrupper
Vår forskargrupp undersöker hur cancertumören klarar av att försvara sig mot attackerna från kroppens eget immunförsvar och hur man skulle kunna aktivera immunförsvaret så att de skulle kunna döda cancerceller mer effektivt. Dessutom undersöker vi sällsynta maligna blodsjukdomar, såsom T-cellsleukemi och associerade autoimmuna fenomen.
I framtiden kan resultaten från vår forskning användas vid cancerdiagnostik, och resultaten kan främja utvecklingen av nya individuella cancerbehandlingar.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
De huvudsakliga forskningsområdena i vår grupp handlar om effekten av tjänster inom palliativ vård för vård i livets slutskede. Områdena omfattar även resursanvändning inom hälso- och sjukvården, livskvalitet hos patienter och närstående samt motionsrehabilitering för cancerpatienter.
Vår forskning främjar anordnandet av vårdtjänster i livets slutskede och tillgången på palliativ vård på ett ändamålsenligt sätt, vilket möjliggör vård i livets slutskede. Vi har också visat att motionsrehabilitering förbättrar livskvaliteten för cancerpatienter och är säkert även i ett stadium av spridd cancer.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Vårt mål är att undersöka verkningarna av cancerbehandlingar (effekt, biverkningar, kostnader) i omfattande, internationella nätverk som en del av forskning och myndighetsarbete. Vi använder också detta nätverk för biomarkörforskning och för att testa nya hypoteser.
Vi hoppas att vår forskning ska leda till att man kan rikta cancerläkemedel bättre för de patienter som har mest nytta av det och som har minst möjliga risk för eventuella biverkningar.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Vår forskargrupp undersöker koagulationsegenskaperna i blodet, och cancersjukdomar är en viktig komponent här. Ofta så både upptäcks och sprids cancer via blodet genom inkorrekt koagulation. Särskilt vid bukspottkörtel- och äggstockscancer är koagulationsstörningar en del av sjukdomsprognosen, och tyvärr kan även vårdåtgärder öka risken för blodproppar och organskador.
Genom laboratorieundersökningar kan man utreda koagulationsstörningens natur och utifrån det rikta läkemedelsbehandlingar och undersöka svar. Det finns även helt nya behandlingsformer inom koagulation som är i utvecklingsfasen och viktiga att följa upp.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Vi undersöker HER2-positiv bröstcancer och gastrointestinal stromatumör (GIST) där vi strävar efter att förbättra den biologiska förståelsen för dessa sjukdomar och utveckla effektiva behandlingar för dem.
Vår forskning kan göra att man hittar mer effektiva och bättre tolererade cancerbehandlingar som förlänger livstiden för de insjuknade och samtidigt bibehåller en god livskvalitet.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Vår grupp forskar kring borneutroninfångningsbehandling (BNCT) som är en biologiskt riktad strålbehandling. Genom BNCT-behandlingar kombineras fördelarna med intern och extern strålbehandling. Vi använder oss av världens första neutronbehandlingsenhet placerad i en sjukhusmiljö, och tanken är att påbörja patientbehandlingar inom den närmsta framtiden.
BNCT har gett goda resultat, bland annat vid behandling av lokalt recidiverande huvud- och halstumörer. Eftersom man vid BNCT-behandlingar riktar strålningsdosen mot det ämne som ansamlas i tumören (borerad aminosyra), så kan denna metod ofta användas för att behandla även sådana tumörer som inte längre kan behandlas med standardstrålbehandling. Sådana tumörer kan till exempel vara cancer som recidiverar lokalt trots vanliga cancerbehandlingar och som är placerad nära ett organ som bara tål begränsat med strålning.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Vi forskar om effekten av och säkerheten vid behandlingar av lymfkörtelcancer, alltså lymfom, och de biologiska faktorer som påverkar dem. I vår forskning beaktar vi både egenskaper i lymfomvävnaden och hur patientens kropp reagerar på lymfomet, och vi beaktar våra observationer när vi planerar vården. Vår forskning utvecklar på så sätt den individuella cancervården och gör det lättare att rikta behandling till de patienter som har mest användning av det.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Tillåt analys-cookies, så att du kan se på detta inbäddade innehåll.
Våra samarbetspartner
Vi samarbetar med läkemedelsindustrin och produktutvecklingen. Du kan kontakta oss och föreslå forskningsämnen.
Vid Cancercentrum pågår mer än 150 studier, varav de flesta är läkemedelsprövningar. I all vår forskning tillämpas de bästa etiska principerna. Forskningen bedrivs enligt god forskningspraxis (Good Clinical Practice) där patientens bästa är det primära för oss. I vår forskningsverksamhet iakttar vi också Helsingforsdeklarationen (Declaration of Helsinki).
Cancercentrum kan erbjudas nya forskningsprojekt via adressen uudetsyopatutkimukset@hus.fi eller direkt till forskaren.
För att ett sjukhus ska få tillstånd för läkemedelsprövning krävs ett godkännande från etiska kommittén och Fimea samt ett ekonomiskt avtal. Tillståndsprocessen som omfattar tiden mellan forskningsförslaget och godkännandet av detta tar totalt cirka två månader. Tillstånd och avtal kan beredas och handläggas samtidigt.
I samarbete:
FICAN söder FICAN South (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
FICAN söder, dvs. FICAN South, främjar cancerforskningen i Södra Finland och koordinerar cancervård och -diagnostik.
iCAN Digital Precision Cancer Medicine (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
Syftet med forskningsprojektet iCAN är att förbättra cancerpatienternas behandlingar och stödja utvecklingen av nya innovationer som väller fram i den högklassiga cancerforskningen.
Helsingfors Biobank (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
I vår forskning använder vi prover och informationslager som lagrats i biobanken. Mer information om biobankverksamheten finns på Helsingfors Biobanks webbplats.
Läs mer om vår forskning
Test av läkemedelskänslighet hjälper att inrikta en ny läkemedelsbehandling av leukemi
Nytt läkemedel för behandling av spritt melanom
Insamlingen av färska prover från cancertumörer påskyndas vid HUS
Capecitabin minskade dödligheten med en femtedel hos dem som insjuknat i bröstcancer
Enheten för klinisk forskning
Enheten för klinisk forskning fungerar som en integrerad del av Cancercentrum. Vår enhet genomför kliniska cancerbehandlingsprövningar i fas I-IV och sköter alla cancerdiagnoser.