Uniapneapoliklinikka, Iho- ja allergiasairaala
Asiasanat:Uniapneapoliklinikka sijaitsee Iho- ja allergiasairaalassa. Hoidamme helsinkiläisten aikuisten uniapneaa.
Hoidamme ajanvarauksella potilaita, joille on todettu uniapnea tai obesiteetti-hypoventolaatiosyndrooma. Yksikössä tehdään ylipainelaitehoidon (kuten CPAP, APAP, NIV) aloituksia ja seurantaa, vireystilan mittauksia, unirekisteröintejä ja riskiryhmien vuosikontrolleja. Erityisen vaativan riskiryhmän muodostavat ammattinsa vuoksi erityisasemassa olevat potilaat, kuten esimerkiksi ammattiautoilijat.
Jos sinulla on laitteen kanssa ongelmia, ota meihin aina ensin yhteyttä puhelimitse. Puhelinajalla voimme ohjeistaa sinua useimmissa laitehoidon ongelmatilanteissa.
Yön yli tehtävät unitutkimukset siirtyvät Meilahden Kolmiosairaalan keuhkosairauksien osasto 6B:lle.
Uniapneapoliklinikalla hoidossa olevien potilaiden CPAP-tarvikkeiden jakelu
Sairaalastamme luovutetaan yksi maski, ilmaletku sekä kostutinsäiliö kerran vuodessa sairaalamme voimassa olevan maskivalikoiman mukaisesti.
Tarvikejakelu toimii ilman ajanvarausta
Iho- ja allergiasairaalan neuvonnassa, 3. kerroksessa:
ma-pe klo 10-18
Huom! Viikolla 52 tarvikejakelu avoinna maanantaina 23.12. ja perjantaina 27.12. poikkeuksellisesti klo 10.00-14.30.
Usein kysytyt kysymykset
Unipoliklinikalla hoidamme uniapneapotilaita. Unettomuuden hoito kuuluu perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon tehtäviin. Ole yhteydessä oman asuinpaikkakuntasi terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoosi.
Jätä meille soittopyyntö Iho- ja allergiasairaalan uniapneapoliklinikalle takaisinsoittopalveluun. Yhteyttä voit ottaa myös Maisa-portaalin kautta.
Tarkista ensimmäisenä virtalähde. Palaako muuntajassa vihreä valo, ja onko se varmasti pistorasiassa kiinni? Varmista myös, että kaikki virtajohdot ovat hyvin kiinni. Voit kokeilla laitteen toimivuutta toisessa pistorasiassa.
Jos laite ei puhalla ilmaa, tarkista, ettei letku ole mutkalla tai painunut. Myös suodatin kannattaa tarkistaa. Jos suodatin on kovin likainen ja siihen on kertynyt paljon pölyä, se voi vaikuttaa laitteen toimintaan. Jos ongelma ei ratkea näillä keinoilla, ja laite on rikki, jätä meille takaisinsoittopyyntö uniapneapoliklinikalle puhelimitse. Varmistamme laitteen saatavuuden ja voimme sopia uuden laitteen noutoajan.
Jos hoitosi on päättynyt, niin hoitoon pääsee uudelleen ainoastaan uudella lähetteellä. Lähetettä varten ole yhteydessä terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai yksityispuolen lääkäriin.
Jotta CPAP-laitteesta on hyötyä, tulisi käytön olla säännöllistä (70 prosenttia ajasta) ja riittävää (yli 4 tuntia yössä). Väsymys voi johtua muustakin syystä kuin uniapneasta. Esimerkiksi epäsäännöllinen unirytmi, liian vähäinen unimäärä tai väliaikainen unettomuus muun muassa stressin seurauksena voivat vaikuttaa myös päiväaikaiseen jaksamiseen.
Aseta maski keskelle kasvoja siten, että remmin paksuin kohta on varmasti niskan keskellä. Tarkista, että maski on kohdallaan, ja laita laite päälle. Vedä maskia jonkin verran tasaisesti pois kasvoilta eteen- ja hieman alaspäin, jotta silikoniosa suoristuu, eikä jää ryppyyn ihoa vasten. Näin maskin tyynyosa täyttyy ilmalla ja siitä tule tiiviimpi ja pehmeämpi ihoa vasten. Mikäli käytät iltaisin kasvovoidetta, laitathan voiteen 2–3 tuntia ennen maskin laittoa, jotta silikonimaski pysyisi paikallaan.
Varmista, että maski tulee tasaisesti kireälle sekä ylhäältä että alhaalta. Maskin ollessa alaremmeistä tiukemmalla se vuotaa ylhäältä ja vastaavasti maskin ollessa yläremmeistä tiukemmalla se vuotaa alhaalta.
Jos kasvoille ja nenän varteen tulee punoittavaa jälkeä, on maskin remmistö liian kireällä. Löysää remmejä; usein jo muutaman millimetrin löysennys on riittävä. Huomioi kuitenkin, että kasvoille jää aina jonkin verran jälkiä remmistöstä, koska tiiviyden vuoksi remmit eivät voi olla liian löysästi kiinni.
Muualle muuttaessasi ilmoita asiasta uniapneapoliklinikalle, jotta voimme tehdä hoidonsiirtoilmoituksen uuden asuinkuntasi keskussairaalaan. CPAP-laitetta ei tarvitse muuton yhteydessä palauttaa.
Ota yhteyttä uniapneapoliklinikalle asian sopimista varten. Huom! Ei koske ammatikseen liikenteessä työskenteleviä.
Kelan uniapneapotilaan kuntoutukseen hakija saa tarvittavan B-lausunnon terveyskeskuksesta tai työterveyslääkäriltä, jos lääkäri arvioi kuntoutuksen tarpeelliseksi.
Maski on suunniteltu kestämään normaalissa päivittäisessä käytössä vähintään vuoden, kun sen päivittäisestä huollosta on huolehdittu asianmukaisesti. Sairaalastamme luovutetaan yksi maski ja ilmaletku kerran vuodessa sekä kostutinsäiliö kahden vuoden välein kulloinkin voimassa olevan maskivalikoimamme mukaisesti.
Tarvikejakelu toimii ilman ajanvarausta Iho- ja allergiasairaalan neuvonnassa, 3. kerroksessa: ma-pe klo 10:00-18:00
Mikäli olet sopinut tarvikkeiden kotitoimituksesta, käytössäsi olevat tarvikkeet postitetaan kerran vuodessa lähimpään PostNordin pakettiautomaattiin sopimuksen mukaan.
Maskinmallin vaihto tai muut ongelmat maskin kanssa: ota yhteys uniapneapoliklinikalle.
Potilaspalvelu Maisa (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Meillä voit asioida sähköisesti kirjautumalla Maisa-potilaspalveluun. Kun hoitosuhteesi alkaa, saat tarkemmat tiedot siitä, mitkä Maisan palvelut ovat käytössäsi. Näitä ovat muun muassa ennakkokyselyt ja ajanvaraukset.
Opas potilaalle
Opas potilaalle -sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ennen hoitoa, hoidossa ollessasi ja hoidon jälkeisenä aikana.