Tietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin tulevalle
Tältä sivulta löydät tietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista sekä niihin valmistautumisesta. Sivun alalaidasta löydät linkit saapumis- ja potilasohjeisiin.
Laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin kirjoittama lähete. Lääkärisi tekee päätöksen lähettää sinut tutkimuksiin. Hän tekee lähetteen joko sähköisesti tai antaa sen paperilla.
Laboratoriotutkimusten lähetteessä lääkäri valitsee sinusta otettavat laboratoriotutkimukset.
Kuvantamistutkimusten lähetteessä kerrotaan keskeiset oireesi, löydökset ja jo tehdyt tutkimukset.
Voit asioida yksityislääkärin lähetteellä osassa HUSin laboratorioita. Katso täältä laboratoriot, joissa voit asioida yksityislääkärin lähetteellä.
Näytteenotto ja tutkimukset yksityislääkärin lähetteellä ovat maksullisia. Tutkimuksista ei saa Kela-korvausta.
Kuvantamistutkimuksia ei tehdä yksityislääkärin lähetteellä.
Näin asioit laboratoriossa yksityislääkärin lähetteellä
1. Tarvitset aina lähetteen
Tarvitset laboratoriotutkimuksia varten aina lääkärin tekemän lähetteen. Lähete voi olla joko paperinen tai sähköinen. Varaudu esittämään lähete näytteenottajalle.
On suositeltavaa, että lähetteessä käytetään HUS Diagnostiikkakeskuksen tutkimusohjekirjan tutkimuskoodeja.
Huomioithan, että emme tee yksityislääkärin lähetteellä spirometriatutkimuksia, isyystutkimuksia tai huumetestauksia.
HUS Diagnostiikkakeskus vastaa toimipisteissään otettujen näytteiden analysoinnista.
2. Varaa aika laboratorioon etukäteen
Voit varata ajan laboratorioon joko verkossa osoitteessa huslab.fi/ajanvaraus tai soittamalla asiakaspalveluumme.
Kun varaat aikaa verkossa, muista valita palvelu ”Yksityislääkärin lähetteellä verinäytteenottoon tuleva” ja asiakaspalveluun soittaessasi kerro, että sinulla on lähete yksityislääkäriltä.
3. Näin valmistaudut tutkimuksiin
Saat lähetteen tehneeltä lääkäriltäsi ohjeet, kuinka sinun tulee valmistautua laboratoriotutkimuksiin. Noudata saamiasi ohjeita ja kysy tarvittaessa lähetteen tehneeltä lääkäriltä lisäohjeita. HUSin potilasohjeet löydät täältä.
4. Näytteenotto laboratoriossa
Tule paikalle noin 15 minuuttia ennen varaamaasi aikaa. Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus ja yksityislääkäriltä saamasi laboratoriolähete.
5. Tutkimusten tulokset
Tutkimusten tulokset toimitetaan kirjepostina tai OmaPosti-palveluun, jos sinulla on se käytössäsi. Pyynnöstäsi lähetämme tulokset myös lähetteen tehneelle lääkärille. Tulokset eivät siirry OmaKanta-palveluun eivätkä Maisaan.
Tarvittaessa voit noutaa omat tuloksesi kuvallista henkilöllisyystodistusta vastaan laboratoriosta, jos olet vähintään 12-vuotias. Tietosuojasyistä toisen henkilön tuloksia ei ole mahdollista saada edes valtakirjalla.
Tulosten tulkinnan ja jatkohoitopäätökset tekee hoitava lääkäri. Laboratorio ei tulkitse saatuja tuloksia.
6. Tutkimusten maksaminen
Laboratoriotutkimusten hinnat selviävät näytteenoton yhteydessä. Voit myös tiedustella hintoja asiakaspalvelustamme.
Tutkimusten hintojen lisäksi laskutamme näytteenotto- ja käsittelymaksun, joka on 26 € / käyntikerta. Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.
Lasku tutkimuksista lähetetään postitse kotiisi. Lasku saattaa tulla ennen kuin tulokset ovat valmistuneet.
Monet asiat vaikuttavat tutkimustuloksiin. Vältä tupakointia, alkoholia ja voimakasta ruumiillista rasitusta näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana.
Juuri ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua rauhassa noin 15 minuuttia verenkierron tasaantumiseksi.
Ennen näytteenottoa saa syödä kevyesti ja ottaa lääkkeet, ellei hoitavan lääkärin kanssa ole toisin sovittu.
Suurin osa laboratoriotutkimuksista ei vaadi paastoamista. Osa tutkimuksista kuitenkin edellyttää paastoamista tai näyte tulee ottaa tiettynä vuorokauden aikana. Lisätietoja asiasta alla.
Paastoaminen
Osa tutkimuksista edellyttää paastoamista.
Tutkimusohjekirja: Paastoa vaativat tutkimukset (PDF)
Ennen näytteenottoa ole syömättä ja juomatta vähintään 10 tuntia tai ohjeen mukaan. Vettä voit juoda yhden lasillisen.
Tietty vuorokauden aika
Osa tutkimuksista tulee ottaa tarkasti tiettynä vuorokauden aikana. Ne saattavat edellyttää myös paastoa.
Tutkimusohjekirja: Tiettynä vuorokauden aikana otettavat tutkimukset (PDF)
Onko sinulla kysyttävää? Voi soittaa asiakaspalveluumme 09 471 86800, ma–pe 7.30–15.30. Voit myös ottaa yhteyttä chatissa.
Voit useimmiten ottaa virtsanäytteen kotona ja tuoda sen laboratorioon tutkittavaksi. Tarvikkeet voit hakea laboratoriosta ilman ajanvarausta. Osassa laboratorioista tarvikkeet ovat noudettavissa myös itsepalveluna. Samalla saat ohjeet näytteenottoon.
Virtsanäytettä antaessa on tärkeää noudattaa ohjeita. Tarkista saamastasi potilasohjeesta, miten tutkimukseen tulee valmistautua ja mitä tietoa näytteestä tarvitaan.
Jos olet saanut laboratoriosta tarvikkeet ja ohjeet virtsanäytteenottoon kotona, varaudu kertomaan sekä näytteenottoaika että rakkoaika, eli kauanko edellisestä virtsaamisesta on kulunut aikaa. Nämä tiedot täytetään näytteenottotarvikkeiden mukana saamallesi lapulle henkilötietojesi lisäksi.
Joihinkin tutkimuksiin kerätään virtsaa tietty aika. Näihin tutkimuksiin saat aina erilliset ohjeet.
Potilasohjeet
Laboratorioissa ja kuvantamisessa tehdään monenlaisia tutkimuksia. Tutkimukset saattavat olla keskenään hyvinkin erilaisia. Osaan tutkimuksia ei tarvitse valmistautua, osaan taas valmistautuminen saattaa olla hyvinkin tarkkaa. Tämän takia tutkimuksiin on tehty omat ohjeensa.
Kun olet tulossa tutkimuksiin, voit saada yhden tai useampia ohjeita. Niihin kannattaa tutustua hyvissä ajoin, sillä ne sisältävät paljon tärkeää tietoa.
Joihinkin tutkimuksiin saat ajanvarauskirjeen, jossa kerrotaan tieto tutkimuksen ajasta ja paikasta. Potilasohjeesta löydät tarkempaa tietoa tutkimuksesta: miten valmistaudut, mitä tutkimuksessa tapahtuu, miten toimit tutkimusten jälkeen ja saat tulokset.
Voit varata ajan laboratorioon verkossa tai asiakaspalvelustamme. Varaamalla ajan ennakkoon käyntisi sujuu nopeasti ja sinulle sopivana aikana.
Varaathan aina ajan etukäteen sokerirasitukseen, spirometriatutkimukseen ja kohdunkaulasyövän seulontaan.
Ajanvarauksen yhteydessä saat tiedon siitä, miten jo varatun ajan voi peruuttaa tai siirtää.
Kiireelliseen näytteenottoon voit tulla ilman ajanvarausta. Myös näytepurkit voit noutaa tai palauttaa vuoronumerolla.
Seuraavat tavallisimmat röntgentutkimukset tehdään ilman ajanvarausta:
- luuston ja keuhkojen kuvaukset
- hampaiston kuvaukset (Meilahden ja Puistosairaalan röntgeneissä vain ajanvarauksella)
Näiden tutkimusten osalta voit valita toimipisteen, johon menet tutkimukseen. Etsi sinulle sopiva röntgen vapaasti valittavista toimipisteistämme.
Jos olet saanut lähetteen
- selkärangan skolioosikuvaukseen
- tai alaraajan mekaanisen akselin mittaukseen
varaa aika etukäteen puhelimitse kuvantamisen asiakaspalvelusta.
Muut kuvantamistutkimukset kuin perusröntgenkuvaukset teemme ajanvarauksella. Tutkimuksesta riippuen voit tehdä ajanvarauksen itse tai se tehdään puolestasi. Tällöin saat tiedon ajasta kirjeitse kotiin.
Ultraäänitutkimuksiin ja HUS Silmätautien tekemiin silmänpohjakuvauksiin voit varata ajan puhelimitse. Katso lisätietoa ajanvaraussivultamme.
Muun muassa seuraaviin tutkimuksiin sinulle varataan aika valmiiksi ja saat tiedon kirjeitse kotiin:
- magneetti
- tietokonetomografia
- mammografia
- unitutkimukset
- EEG
- EKG
Jos olet tulossa magneettikuvaukseen, muistathan täyttää esitietolomakkeen. Lisätietoa löydät ajanvarauskirjeestäsi.
Toimipisteidemme esteettömyys vaihtelee, joten sinun on hyvä tarkistaa tiedot ennen tutkimuksiin tulemista. Olemme koonneet esteettömyystiedot Palvelukartalle. Löydät toimipisteen tiedoista yleisen kuvauksen paikan esteettömyydestä. Tiedot löytyvät suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Lisäksi voit määrittää palvelussa omia esteettömyysvalintoja, esimerkiksi jos liikut pyörätuolilla tai sinulla on näkö- tai kuulovamma. Tällöin saat näkyviin mahdolliset puutteet toimipisteen esteettömyydessä.
Palvelukartalta voit valita reitin toimipisteeseen käyttämäsi liikennevälineen mukaan. Jos asetat esteettömyysvalintoja, palvelu näyttää myös mahdolliset puutteet reitin esteettömyydessä.
Palvelukartta
Nostolaitteet
Useissa kuvantamispalveluiden toimipisteissämme on käytettävissä nostolaite esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvia asiakkaita varten. Jos tarvitset nostolaitetta, soitathan etukäteen kyseiseen toimipisteeseen. Näin varmistamme, että nostolaite on käytettävissä.
Laboratorioissa tehdään esimerkiksi raskauden aikaisia veriryhmä- ja vasta-aineseulontoja sekä sokerirasituskokeita. Raskauden aikana laboratoriotutkimukset voidaan yleensä tehdä ilman rajoituksia.
Jos tiedät tai epäilet olevasi raskaana saadessasi lähetteen kuvantamistutkimuksiin, kerro asiasta hoitavalle lääkärillesi tai viimeistään tutkimukseen tullessasi. Näin voimme valita sinulle sopivan kuvausmenetelmän.
Kun tulet lapsen kanssa laboratorio- tai kuvantamistutkimuksiin, on hyvä puhua lapsen kanssa asiasta etukäteen ja kertoa, mitä käynnillä tapahtuu.
Lasten näytteenotto - opas lapsille ja vanhemmille.
Kuvantamistutkimuksissa lapsille käyvät pääosin samat tutkimusmenetelmät kuin aikuisille, mutta toteutus muokataan lapsille sopivaksi.
Lääkäri tai hoitaja sopii kanssasi siitä, miten saat tutkimustulokset: vastaanotolla, kirjeellä, puhelimitse vai sähköisesti OmaKannasta.
Suurin osa laboratoriotutkimusten tuloksista toimitetaan ilman erillisiä lausuntoja sinua hoitavalle lääkärille. Laboratoriotutkimusten osalta tuloksia arvioidaan usein suhteessa tutkimuksen viiterajoihin (ns. normaaliarvoihin). On kuitenkin tilanteita, joissa tulkinta on monimutkaisempi ja vaatii tutkimuksen tilanneen lääkärin harkintaa.
Röntgentutkimuksista ja muista kuvantamistutkimuksista tehdään lausunto, joka lähetetään eteenpäin sinua hoitavalle lääkärille.
OmaKannassa ja Maisassa tutkimustulokset näkyvät pääsääntöisesti välittömästi, kun tutkimustulokset ovat valmistuneet lukuun ottamatta seuraavia poikkeuksia:
- Radiologian lausunnoissa ja laboratoriotutkimuksissa, joissa annetaan kirjallinen lausunto, on kahden viikon viive.
- Perinnöllisyyslääketieteen tutkimustuloksissa on 30 vuorokauden viive.
- Tietyissä erikoistutkimuksissa viive voi olla pidempikin, koska tutkimuksen analysointi eri vaiheineen kestää kauan.
- Hoitava lääkäri on asettanut tutkimustulosten näkymiselle oletusasetuksesta poikkeavat ajat.
Jos olet asioinut laboratoriossa yksityislääkärin lähetteellä, lähetetään tutkimusten vastaukset postitse sinulle, lääkärillesi tai teille molemmille. Vastaukset eivät siirry OmaKantaan.
Voit tilata kopion kuvantamistutkimusten kuvista DVD-tallenteena tai muistitikulla, jos olet menossa muualle jatkohoitoon.
Tilauksen voit tehdä käymällä missä tahansa HUSin röntgenissä tai lähettämällä kuvakopiontilauslomakkeen alla oleviin toimipisteisiin. Jos kuvakopion tilaa joku muu kuin sinä itse, tarvitsemme lisäksi vapaamuotoisen, sinun allekirjoittamasi valtakirjan.
Hyvinkään sairaalan röntgen
Sairaalankatu 1
05850 Hyvinkää
Jorvin sairaalan röntgen
PL 800
00029 HUS
Uuden lastensairaalan röntgen
PL 347
00029 HUS
Lohjan sairaalan röntgen
Sairaalatie 8
08200 Lohja
Meilahden sairaalan röntgen
PL 340
00029 HUS
Meilahden siltasairaalan röntgen
PL320
00029 HUS
Peijaksen sairaalan röntgen
PL 900
00029 HUS
Porvoon sairaalan röntgen
Sairaalantie 1
06150 Porvoo
Syöpäkeskuksen röntgen
PL 180
00029 HUS
Raaseporin sairaalan röntgen
PL 1020
10601 Tammisaari
Tutkimukseen tulijan talo (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Terveyskylän Tutkimukseen tulijan talosta löydät lisätietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista. Terveyskylä on Suomen yliopistosairaaloiden julkinen verkkopalvelu. Sisältöjä tuottavat sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat yhdessä palvelun käyttäjien kanssa.