Naistentautien ja synnytysten tutkimukset
Naistentautien ja synnytysten yksikössä tehdään aktiivisesti monipuolista tutkimusta. Tutkimusaiheet kattavat laajasti koko erikoisalan.
Naistentautien ja synnytysten yksikössä tutkimusasetelmat vaihtelevat terveydenhuollon rekistereitä hyödyntävistä rekisteritutkimuksista kokeellisiin laboratoriotutkimuksiin ja satunnaistettuihin kliinisiin hoitokokeisiin. Tutkimusyhteistyö on sekä kansallista että kansainvälistä. Yksikössä julkaistaan vuosittain noin 200 vertaisarvioitua alkuperäistutkimusta; väitöskirjoja on viime vuosina valmistunut kolmesta yhdeksään vuodessa.
Tutkittavaksi kliiniseen tutkimukseen voit hakeutua lääkärin lähetteellä. Hoitavalta lääkäriltä saamme myös tarvittavat tiedot tutkimukseen soveltuvuudesta. Alta löydät listan avoimista potilaista rekrytoivista tutkimuksistamme.
Potilaita rekrytoivat tutkimuksemme
Hyvin varhainen lääkkeellinen raskaudenkeskeytys – VEMA -tutkimus
Efficacy of Very Early Medical Abortion – a randomized controlled non-inferiority trial
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko hoitotuloksissa eroa, kun raskaudenkeskeytys tehdään raskausviikolla 4–5 verrattuna tilanteeseen, jossa raskaudenkeskeytys tehdään vasta, kun ultraäänitutkimuksella voidaan varmistaa että raskaus sijaitsee kohdussa.
Kyseessä on tutkijalähtöinen, kansainvälinen monikeskustutkimus.
Päätutkija: Professori Kristina Gemzell-Danielsson, Karoliininen Instituutti, Tukholma
Suomen päätutkija: Professori Oskari Heikinheimo, Naistenklinikka, HUS EudraCT: 2018-003675-35
Etsimme kliiniseen OASIS-tutkimukseen 40–65-vuotiaita henkilöitä, joilla esiintyy vaihdevuosiin liittyviä kuumia aaltoja
OASIS-tutkimuksessa arvioidaan hormonitonta tutkimusvaiheessa olevaa lääkettä. Tarkoituksena on selvittää, vähentääkö kyseinen tutkimuslääke vaihdevuosiin liittyviä kuumia aaltoja turvallisesti ja tehokkaasti.
Jos täytätte tutkimukseenottokriteerit ja päätätte osallistua tutkimukseen, voitte saada
- suun kautta otettavaa tutkimuslääkettä ja tutkijalääkärin ja kokeneen tutkimushenkilöstön antamaa, tutkimukseen liittyvää hoitoa veloituksetta
- tietoa vaihdevuosista ja oireiden hallinnasta
- kohtuullisen korvauksen ajastanne ja matkakuluistanne.
Jos haluat osallistua, ota yhteyttä:
Pirjo Ikonen, pirjo.h.ikonen@hus.fi
Kaisu Luiro-Helve, kaisu.luiro-helve@hus.fi
Oskari Heikinheimo, oskari.heikinheimo@hus.fi
Käytätkö vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa ja olet alle 60-vuotias?
Hormonihoidon tarvetta hyvän elämänlaadun ylläpidossa suositellaan testattavan muutaman vuoden välein keskeyttämällä hoito pariksi kuukaudeksi. Tutkimme tämän hoitotauon vaikutuksia sydämen ja verisuoniston toimintaan sekä vaihdevuosioireiden palautumiseen ja elämänlaatuun.
Jos haluat osallistua, ota yhteyttä:
Tutkimushoitaja Teija Karkkulainen
puh. 0504270665, teija.karkkulainen@hus.fi
Tutkimuksesta vastaa professori Tomi Mikkola, HUS Naistenklinikka, Helsinki
HeBiCo-tutkimus
HeBiCo on tutkimus raskaudenaikaisten tekijöiden vaikutuksesta vastasyntyneen kehonkoostumukseen ja myöhempään terveyteen. Tutkimuksen toteuttaa yhteistyönä HUS, Helsingin yliopisto ja THL.
Tutkimukseen voivat osallistua kaikki raskaana olevat äidit HUS-alueella. Raskauden aikana täytetään sähköisiä kyselylomakkeita koskien mm. ravitsemusta, liikuntaa, mielialaa ja unen laatua. Naistenklinikalla syntyneiden lasten kehonkoostumus voidaan mitata vastasyntyneille tarkoitetulla PeaPod-laitteella. Raskauden jälkeen kysytään myös imetykseen, lapsen ruokavalioon ja kehitykseen liittyviä asioita aina kahden vuoden ikään asti. Osasta kyselyitä saat palautteen.
SYKE-tutkimus
Suomessa 8–10 % raskauksista jatkuu yli 41+5. raskausviikolle (rv), ja yliaikaisuus on synnytyksen käynnistyksen yleisin syy. Raskauden edetessä yliaikaiseksi istukan toiminta alkaa vähitellen heikentyä.
Suomessa ensimmäinen yliaikaisuuskontrolli synnytyssairaalassa on nykyisen käytännön mukaan raskausviikolla 41+5 ja käynnistys aloitetaan yleensä raskausviikoilla 41+5–42+1. Kansainvälisten tutkimusten mukaan synnytyksen käynnistys jo 41. raskausviikolla saattaisi vähentää synnytyskomplikaatioiden määrää. Toisaalta luonnollisesti käynnistynyt synnytys etenee yleensä nopeammin. Optimaalista ajankohtaa tai menetelmää yliaikaisuutta lähestyvän ensiraskauden käynnistykselle ei vielä tiedetä.
Tutkimuksessamme verrataan synnytyksen aiempaa (raskausviikko 41+0) ja myöhempää (41+5–42+1) käynnistysajankohtaa, sekä selvitetään optimaalista käynnistysmenetelmää. Kutsumme kaikki tutkimukseen osallistuvat ylimääräiselle raskaudenseurantakäynnille raskausviikolla 41+0. Käynnillä tehdään myös ultraäänitutkimus.
ALBINO-tutkimus
Uusi kliininen lääketutkimus selvittää, suojaako kihtilääke allopurinoli vastasyntyneen aivoja.
Synnytyksen aikainen hapenpuute voi vaurioittaa vastasyntynyttä ja johtaa lapsen neurologiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Synnytyksessä hapenpuutteelle altistuu 1–4 lasta tuhannesta.
HUSin Naistenklinikka ja Jorvin sairaala osallistuvat ALBINO-tutkimukseen, jossa selvitetään vähentääkö kihtilääke allopurinolin lisääminen muuhun hoitoon vastasyntyneiden pysyvää neurologista vaurioitumista, tilanteissa jossa lapsi on altistunut synnytyksessä hapenpuutteelle. Eläinkokeiden ja alustavien 196 vastasyntyneellä tehtyjen tutkimusten mukaan allopurinoli on tehokas lääke. Lääkkeellä ei ole osoitettua merkittävää haittaa.
Kohdunrungon syövän lääkehoidon tutkimus
Pitkä nimi: MK-3475-C93 /GOG-3064 / ENGOT-en15: A Phase 3 Randomized, Open-label, Active-comparator Controlled Clinical Study of Pembrolizumab versus Platinum Doublet Chemotherapy in Participants With Mismatch Repair Deficient (dMMR) Advanced or Recurrent Endometrial Carcinoma in the First-line Setting
Tutkimukseen haetaan potilaita, joilla on DNA:n kahdentumisvirheiden korjausmekanismin suhteen puutteellinen (dMMR) pitkälle edennyt tai uusiutunut kohdunrungon syöpä. Näiden potilaiden hoitona on yhdistelmäsolusalpaajahoito.
Tässä tutkimuksessa pembrolitsumabia verrataan tähän platinapohjaiseen yhdistelmäsolunsalpaajahoitoon. Pembrolitsumabi kuuluu immuno-onkologisten lääkkeiden ryhmään. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että nimenomaan dMMR-tyyppiset kohtusyövät voivat olla herkkiä immuno-onkologiselle lääkehoidolle.
Kyseessä on kansainvälinen, satunnaistettu, avoin, aktiivisella vertailuvalmisteella kontrolloitu vaiheen 3 monikeskustutkimus.
Hoitava lääkäri arvioi potilaan soveltuvuutta ja voi ehdottaa osallistumista tutkimukseen.
HUSin päätutkija: dosentti Heini Lassus, Naistenklinikka ja Syöpäkeskus
Kohdunrunkosyövän yksilöllinen hoito
PETREC (PErsonalized TReatment for Endometrial Carcinoma)
Kyseessä on Suomen Gynekologiyhdistyksen gynekologisen onkologian pienryhmän (Finnish Gynecologic Oncology Group, FINGOG) kansallinen monikeskustutkimus naisille, joilla on korkean keskitason tai korkean riskin kohdunrunkosyöpä.
Tutkimuksessa korkean riskin syövässä verrataan solunsalpaajahoidon tehokkuutta solunsalpaajahoidon ja lantion ulkoisen sädehoidon yhdistelmään, ja keskitason riskin syövässä verrataan emättimen tykösädehoidon tehokkuutta lantion ulkoiseen sädehoitoon.
Hoitava lääkäri arvioi potilaan soveltuvuutta ja voi ehdottaa osallistumista tutkimukseen.
Suomen ja HUSin päätutkija: dosentti Mikko Loukovaara, Naistenklinikka ja Syöpäkeskus
Tuoreimmat tutkimusjulkaisumme
Joensuu, Johanna. 29.9.2023. Factors behind the childbirth experience - influence on future reproduction (helsinki.fi)
Peuranpää, Pirkko. 24.11.2023. Maternal and paternal factors in recurrent pregnancy loss (helsinki.fi)
Place, Katariina. 8.12.2023. Labor induction at term and beyond : effects on vaginal delivery rate, adverse outcomes, and childbirth experiences — Helsingin yliopisto (helsinki.fi)
Rissanen, Annu-Riikka. 26.5.2023. Twin pregnancies in Finnish birth cohorts during the years 1987-2018 : maternal and fetal outcomes — Helsingin yliopisto (helsinki.fi)
Sahrakorpi, Niina. 9.6.2023. Determinants of Health-Related Quality of Life from pregnancy to early years of motherhood : Focus on Obesity and Gestational Diabetes — Helsingin yliopisto (helsinki.fi)
Tulokas, Sari. 6.10.2023. Mid-Urethral Sling Operation for Stress Urinary Incontinence : Long-Term Re-Operation Risk and Effects of Pregnancy or Hysterectomy (helsinki.fi)
Vilkko, Riitta. 10.3.2023. Busy day effect on the Finnish obstetric ecosystem — Helsingin yliopisto (helsinki.fi)
Yhteistyössä
Helsingin Biopankki (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Hyödynnämme tutkimuksissamme biopankkiin tallennettuja näytteitä ja tietovarantoja. Lue lisää biopankkitoiminnasta Helsingin Biopankin sivuilta.