Työkykytutkimuksen läheteohje
Asiasanat:Lähetekriteerit työkykytutkimukseen terveydenhuollon yksiköitä varten.
Lähetekriteerit terveydenhuollon yksiköitä varten
1. Psykiatrinen työkyky tai siihen keskeisesti vaikuttavat psykiatriset sairaudet ovat jääneet epäselviksi, tai tutkittavan työkyvystä on syntynyt ristiriitainen käsitys tutkittavan työ- ja toimintakyvystä.
2. Psykiatrisen erikoissairaanhoidon tai työterveyshuollon ja psykiatristen konsultaatiopalveluiden käytettävissä olevat arviointikeinot on jo riittävästi hyödynnetty. Jos potilaalla on sekä työterveyshuolto, että psykiatrinen hoitoyksikkö, edellytetään näiden toimineen jo yhteistyössä tai ainakin olleen yhteydessä toisiinsa työkykyarvioinnin suhteen.
3. Tutkittavan saavutettu hoitotasapaino ja motivaatio riittävät polikliinisen tutkimuksen suorittamiseen ja psykiatrinen kuntoutusarvio on ajankohtainen. Akuutit ja intensiiviset somaattiset ja psykiatriset hoitotoimenpiteet kannattaa toteuttaa ensin. Tiiviin tutkimusjakson toteutuminen edellyttää tutkittavan sitoutumista virka-aikaan toteutuviin käynteihin keskeytyksettä.
4. Potilaan hoitosuhteen edellytetään jatkuvan työkykyarvioinnin ajan, koska TTPKL ei tarjoa hoitoa.
Palvelut
Palveluiden kasvaneen kysynnän, muuttuvan toimintakentän ja kustannusten ennakoimistarpeiden vuoksi Työkykytutkimuspoliklinikka on tuotteistanut palvelunsa kahdeksi kokonaisuudeksi, jotka painottavat objektiivisuutta ja tutkimusten tarkoituksenmukaista kohdentamista psykiatriseen työkykyyn ja siihen keskeisesti vaikuttaviin tekijöihin.
1. Psykiatrinen työkykyarvio
Työkykyyn keskeisesti vaikuttavien psykiatristen sairauksien selvittäminen, ja toimintakyvyn arvio suhteessa työn, opiskelun tai työllistymisen vaatimuksiin. Lausunnossa kuvataan onko hoidon sekä kuntoutuksen keinot hyödynnetty riittävästi.
2. Laaja psykiatrinen työkykyarvio
Työkykyyn keskeisesti vaikuttavien psykiatristen sairauksien vaativa erotusdiagnostiikka, ja toimintakykyyn sekä työssä selviytymiseen vaikuttavien tekijöiden kattava selvitys verkostoyhteistyössä. Lausunnossa kuvataan perusteellisesti jäljellä oleva toimintakyky, ja työkyvyn kannalta keskeiset hyödynnettävissä olevat hoidolliset-, kuntoutukselliset- ja työhön tai muuhun toimintaympäristöön liittyvät tukitoimet. Tutkimusjakso sisältää 8-15 polikliinista tai etävastaanottoa ja tutkimusjakson kesto on noin 2-3kk.
Toimipisteet
Työkyvyntutkimuspoliklinikka, Pasila
Työkyvyntutkimuspoliklinikalla teemme vaativia psykiatrisia työkyky- ja kuntoutusarvioita.