Masennuksen sarjoittainen magneettistimulaatiohoihon (rTMS) läheteohje
Otsalohkon alueelle suunnatun toistuvan sarjoittaisen magneettistimulaation teho on keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa samaa luokkaa kuin lääkehoidon ja psykoterapian. Lääkehoitojen teho laskee kuitenkin huomattavasti, ellei kahdella ensimmäisellä lääkkeellä saavuteta vastetta. Siten kolmannen lääkkeen sijasta annettu magneettistimulaatio on todennäköisesti pelkkää lääkehoitoa tehokkaampi ja kustannusvaikuttavampi hoitomuoto.
Myös potilaan oma perusteltu näkemys lääkehoitojen ja/tai psykoterapian soveltumattomuudesta voi olla rTMS-lähetteen peruste. Tämä tulisi huomioida masennuksen kroonistumisen ehkäisyssä, koska krooninen masennus on hyvin vaikeasti hoidettavissa. Sarjoittainen TMS on hyvin siedetty hoito, eikä se vaadi anestesiaa.
Yleisin haittavaikutus on pään pinnallisten lihasten supisteluun liittyvä epämiellyttävä tuntemus hoitosarjan alussa. Hyvin vakavassa (psykoottisessa tai sairaalahoitoa vaativassa) masennuksessa ja kroonisessa (yli 2 vuotta ilman vähintään 2 kuukauden elpymävaihetta jatkuneessa) masennuksessa rTMShoidon teho on usein riittämätön, ja sähköhoito voi olla parempi vaihtoehto. rTMS-hoidossa käydään varsin usein (tavallisesti 3–5 päivänä viikossa noin 20 kertaa), millä voi jo itsessään olla toipumista edistävää vaikutusta.
Hoitokäynteihin kannattaakin pyrkiä yhdistämään liikuntaa (esim. kävelymatka) ja mielekästä tekemistä, joilla on oma osuutensa masennuksesta toipumisessa. Stimulaatio kestää valmisteluineen noin puoli tuntia.
Hoitosarjan aikana voidaan käyttää lääkitystä ja psykoterapiaa, mutta vasteen arvioimista helpottaa, mikäli näihin ei tehdä muutoksia rTMS-hoitoa edeltäen tai sen aikana. Magneettistimulaation teho kestää suurimmalla osalla kuukausia. Lääke- ja psykoterapiahoidon tehostaminen rTMS hoidon päätyttyä pidentää todennäköisesti vasteen kestoa.
Akuutti keskivaikea tai vaikea depressio (esim PHQ-9 vähintään 15 pistettä) jatkuu edelleen 2 lääkehoidon jälkeen, jotka on mahdollisuuksien mukaan yhdistetty psykoterapiaan.
- Huonossa hoitotasapainossa oleva epilepsia ja ajankohtainen aktiivinen päihdehäiriö (kouristusriski)
- Korvasairaudet, joita melu pahentaa
- Magneettiset metallit ja rikkoutumisherkkä elektroniikka yläruumiin alueella (stimulaattorit ja tahdistimet, sisäkorvaimplantit, lävistykset, joita ei voi irrottaa hoidon ajaksi [hammasraudat tai titaaniset ortopediset ruuvit ja levyt eivät ole vasta-aiheita])
Puutteellisen näytön vuoksi TMS-hoitoon ei voida toistaiseksi HUSssa ottaa kroonisesta masennuksesta kärsiviä potilaita (yli 2 vuotta ilman vähintään 2 kuukauden elpymävaihetta jatkunut masennus).
X-vuotias potilas, jolla somaattisena sairautena x. Psykiatrinen lääkitys a x mg vuorokaudessa. Masennusjaksoja aiemmin arviolta x, nykyisen masennusjakson kesto n xx kk edellisestä remissiosta (remissio = vähintään 2 kk ajanjakso, jolloin masennuksen oireet suurimman osan ajasta poissa). PHQ-9 (esim mielenterveystalo.fi/ammattilaisille/lomakkeet) vähintään 15 viitaten keskivaikeaan masennukseen. Aiemmin x masennuslääkekokeilua, jotka toteutuneet suositellulla masennuksen hoitoannoksella vähintään 2 kk tai jouduttu lopettamaan kesken haittavaikutusten vuoksi. Potilas tietää, että hoito vaatii noin 4-5 vk ajan käyntejä (lähes) jokainen arkipäivä ja pystyy sitoutumaan hoitoon. Mielialalääkitykseen ei tehdä muutoksia 1 kk sisällä ennen rTMS-hoitoa tai sen aikana vasteen arvioimiseksi. Potilaalla ei ole magneettisia metalliesineitä tai kehonsisäisiä lääkintälaitteita, eikä riskitekijöitä kouristuskohtauksille. P.K. rTMS-hoitoon.
Lähetteet osoitetaan keskitetysti HUSin Psykiatrialle, josta ohjautuvat neuromodulaatioyksikköön.
Neuromodulaatioyksiköiden yhteystiedot:
PSYKIATRIAKESKUKSEN YKSIKKÖ
Neuromodulaatioyksikkö, HUS Psykiatriakeskus, Välskärinkatu 12, P-kerros, 00260 Helsinki
puhelin 040 359 5145 tai 040 182 0828 faksi 09 471 63794
PEIJAKSEN YKSIKKÖ
Neuromodulaatioyksikkö, Peijaksen sairaala, Akuutti Psykiatrianpoliklinikka, Sairaalakatu 1, 01400 Vantaa
puhelin 050 428 6562 faksi 09 471 67948
JORVIN YKSIKKÖ
Neuromodulaatioyksikkö, Jorvin sairaala, Psykiatrian rakennus, A-rappu Turuntie 150, 02740 Espoo
puhelin 050 467 8997, 050 407 1127 faksi 09 47185913