Vesa Kontinen akuutin kivunhoidon apulaisprofessoriksi
Asiasanat:Helsingin yliopisto on nimittänyt Vesa Kontisen akuutin kivunhoidon apulaisprofessoriksi. Suomen ainoan kivunhoidon professorin tehtäviin kuuluu akuutin kivun hoidon opetus ja tutkimus.
Helsingin yliopisto on nimittänyt anestesiologian ja farmakologian dosentti, ylilääkäri Vesa Kontisen 1.2.2024 alkaen akuutin kivunhoidon apulaisprofessoriksi. Uusi tehtävä on muokattu professori Eija Kalson aiemmasta kivun hoidon ja tutkimuksen lahjoitusprofessuurista hänen jäätyään eläkkeelle keväällä 2023. Kyseessä on 35 prosentin työsuhde.
”Oma tutkimukseni on keskittynyt pääosin akuutin kivun hoidon kehittämiseen, mutta haluan tehdä yhteistyötä myös kroonisen kivun hoidon tutkijoiden kanssa esimerkiksi leikkauksen jälkeisen pitkittyvän kivun estämisen ja hoidon tutkimuksessa”, Kontinen kertoo.
Kontinen väitteli 1998 kipulääkkeiden farmakologiasta selkäydintasolla Kalson ohjauksessa. Väitöksen jälkeen hän työskenteli post doc -tutkijana Lontoossa ja Belgiassa.
Suomeen palattuaan 2002 Kontinen aloitti erikoistumisen anestesiologiaan ja tehohoitoon ja siirtyi erikoistumisaikanaan kliinisiin tutkimuksiin leikkauksen jälkeisen kivun hoidosta.
”Pääteemana tutkimuksessani on ollut hoitointerventioiden kohdentaminen oikeille potilaille, jolloin hyötyjen ja haittojen suhdetta voidaan parantaa. Tutkimusryhmäläisten kanssa olemme tehneet omia aika isojakin kliinisiä tutkimuksia muun muassa päiväkirurgiassa, amputaatiopotilailla ja selkäleikatuilla potilailla.”
Ainutlaatuinen leikkauksen jälkeisen kivun hoidon poliklinikkatoiminta Suomeen
Kontinen oli kehittämässä 2012 HUSissa ensimmäisenä maailmassa systemaattista akuutin kivun hoidon APS-jälkipoliklinikkatoimintaa (APS=acute pain service). Poliklinikalle ohjataan potilaat, joilla on leikkauksen jälkeen vielä kotiutumisvaiheessa tavallista hankalampaa kipua tai jotka tarvitsevat vahvaa kipulääkitystä.
”Varsin pienellä panostuksella on pystytty ehkäisemään kivun kroonistumista. Toimintamallia täydennettiin vuonna 2022 leikkauksen jälkeisen kivun hoidon digihoitopolulla. Tämä on yksi aihe, josta tarvitaan lisää tutkimusta”, hän painottaa.
Akuutin kivun hoidon tutkimuksessa on meneillään useita tutkimushankkeita.
”Jorvin sairaalassa on käynnistynyt vatsakirurgien kanssa iso tutkimus TAP-puudutuksesta sappileikkauksen aiheuttaman kivun hoidossa. Uudessa lastensairaalassa tutkimme, miten lasten kivun hoitoa ison leikkauksen jälkeen voidaan parantaa järjestelmällisesti useilla eri keinoilla, esimerkiksi lääkkeiden lisäksi vaikka musiikkiterapialla”, hän kertoo.
Tavoitteena on myös elvyttää koronapandemian melskeissä hiipunutta kansallista leikkauksen jälkeisen kivun hoidon tutkimusverkostoa.
”Haluaisin tutkia myös kivun hoidon opetusta niin lääkäri- kuin hoitajakoulutuksessakin”, hän lisää.
Kontinen jatkaa HUSissa Leikkaussalit I -linjan linjajohtajana. Keväällä on luvassa lyhyitä virkavapaajaksoja tutkimustehtävissä.
”Olemme muiden leikkaussalilinjajohtajien eli Anne Vakkurin ja Teemu Luostarisen kanssa jakaneet jo aiemmin koko leikkaussalikenttää koskevia tehtäviä. Vastuulleni kuuluvat esimerkiksi leikkauksen jälkeisen kivun hoidon asiat eli linjajohtajan ja apulaisprofessorin tehtävissä on myös synergiaa.”