Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 26.2.2021 09.47

Kaksi reumalääkettä kortisonihoidon lisänä vähentävät koronapotilaiden kuolleisuutta tehohoidossa

Asiasanat:

Kansainvälisen REMAP-CAP-tutkimuksen väliraportin mukaan kaksi biologista reumalääkettä, tosilitsumabi ja sarilumabi, vähentävät kortisonihoidon kanssa käytettynä COVID-19-tehohoitopotilaiden kuolleisuutta.

Potilaan kädessä on kanyyli.

HUS on mukana laajassa kansainvälisessä REMAP-CAP-tutkimuksessa, jossa immuunivasteen muuntamiseen keskittyvässä kansainvälisessä osatutkimuksessa selvitettiin tosilitsumabin ja sarilumabin vaikutusta kriittisesti sairaiden aikuisten COVID-19-potilaiden hoitoon teho-osastolla.

HUS on mukana laajassa kansainvälisessä REMAP-CAP-tutkimuksessa, jonka väliraportin mukaan reumalääkkeet tosilitsumabi ja sarilumabi, vähentävät kortisonihoidon kanssa käytettyinä tehohoidossa olevien COVID-19-potilaiden kuolleisuutta.

”Lääkkeitä voidaan harkita tehohoidossa hoidettaville koronapotilaille, joiden vaste pelkälle kortisonille on huono. Tosin Suomessa tehohoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuus on ilman näitäkin lääkkeitä kansainvälisesti matala eli noin 14 prosenttia”, kertoo toimialajohtaja, professori Ville Pettilä HUSin Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito tulosyksiköistä.

Kortisonia, erityisesti deksametasonia, käytetään Suomessa kaikkein sairaimpien COVID-19-potilaiden hoitoon, sillä tutkimustiedon perusteella se vähentää sairaimpien potilaiden kuolleisuutta.

Suonen sisäisesti annosteltavat tosilitsumabi ja sarilumabi kuuluvat puolestaan interleukiini-6-reseptorin antagonistien lääkeryhmään ja niiden oletetaan teoriassa vähentävän vielä kortisoneja tarkemmin liiallista tulehdusreaktiota.

Elinhäiriöt ja kuolleisuus vähenivät

REMAP-CAP-tutkimuksen immuunivasteen muuntamiseen keskittyvässä kansainvälisessä osatutkimuksessa selvitettiin tosilitsumabin ja sarilumabin vaikutusta kriittisesti sairaiden aikuisten COVID-19-potilaiden hoitoon teho-osastolla.

Tutkimuksen kaikilla potilailla oli elinhäiriöitä, joihin oli teho-osastolla aloitettu tukihoito 24 tunnin aikana. Elinhäiriöitä ovat esimerkiksi hengitysvajaus, verenkiertovajaus ja munuaisvaurio. Potilaiden happeutumishäiriö oli keskimäärin vaikea ja yli puolelle heistä annettiin mekaanista ventilaatiotukea. Tutkimuspotilaiden keski-ikä oli 61 vuotta ja heistä 72 prosenttia oli miehiä.  

Tutkimuspotilaista 353:lle annettiin tosilitsumabia ja 48:lle sarilumabia. Lääkkeiden tehoa verrattiin kontrolliryhmään kuuluvan 402 potilaan elinhäiriöiden kehittymiseen ja kuolleisuuteen. Yli 80 prosenttia potilaista sai kortisonihoitoa kaikissa tutkimusryhmissä.

Tutkimuslääkkeiden tehoa, päämuuttujina elinhäiriöiden korjautuminen ja elinhäiriövapaat elossaolopäivät, seurattiin 21 päivää. Kumpikin lääke lisäsi sellaisten päivien määrää, jolloin potilailla ei ollut elinhäiriöitä: 21 päivän aikana tosilitsumabilla saavutettiin 10 ja sarilumabilla 11 lisäpäivää ilman elinhäiriöitä, verrattuna kontrolliryhmään.

Kontrolliryhmän potilaista menehtyi 35,8 %, kun sarilumabia saaneista 22,2 % ja tosilitsumabilla hoidetuista 28 %. Tutkimuslääkkeiden siedettävyys oli hyvä ja vaikeita sivuvaikutuksia esiintyi vähän.

HUS jatkaa edelleen REMAP-CAP-tutkimuksen haarassa, joissa selvitetään kahden immuunivastetta muuntavan myyntiluvallisen lääkkeen, interferoni beeta 1a:n ja IL-1 reseptoriantagonisti anakinran tehoa COVID-19-potilaiden tehohoidossa. Tutkimusta tehdään Meilahden ja Jorvin sairaaloiden teho-osastoilla.

Tutkimus on julkaisu arvostetussa NEJM-tiedelehden julkaisusarjassa 25.2.

Linkki tutkimusartikkeliin: 
Interleukin-6 Receptor Antagonists in Critically Ill Patients with Covid-19

Lisätietoja:

Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, dosentti Suvi Vaara
HUS Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito

suvi.vaara@hus.fi, 050 572 9681

Tutkimuksesta vastaava lääkäri, professori, toimialajohtaja Ville Pettilä
HUS Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito

ville.pettila@hus.fi, 050 427 1715

Muut meneillään olevat ja tulevat tutkimukset
HUSin tutkimusjohtaja, professori Anne Pitkäranta

anne.pitkaranta@hus.fi, 040 643 0511

HUSissa tehtäviä koronavirustutkimuksia päivitetään sivulle
https://www.hus.fi/tutkimus-ja-opetus/tutkimukset/koronavirustutkimuksemme

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.